Novosti / Hrvatska

POTPISAN KOLEKTIVNI UGOVOR

Bandić časti radnike gradskih tvrtki: Božićnice će dobivati čak tri mjeseca! Evo koliko...

Bandić časti radnike gradskih tvrtki: Božićnice će dobivati čak tri mjeseca! Evo koliko...
Goran Stanzl/PIXSELL

Uz uštede od oko 600 kuna po radniku za poslodavce, radnici će dobiti po 2116 kuna više

U zagrebačkoj Gradskoj upravi u srijedu je potpisan Kolektivni ugovor između Pregovaračkog odbora sindikata i Pregovaračkog odbora poslodavca na čelu s gradonačelnikom Milanom Bandićem, prema kojemu će božićnice u 2019. za radnike u trgovačkim društvima Grada Zagreba biti više zahvaljujući neoporezivim nagradama.

S obzirom na to da su u tijeku pregovori o povećanju osnovice za obračun plaće za radnike u trgovačkim društvima u vlasništvu Grada Zagreba, čije okončanje se očekuje potkraj listopada, a stupanje na snagu 1. siječnja 2020., ugovor je potpisan kako bi se za zadnja tri mjeseca ove godine iskoristile izmjene Pravilnika o porezu na dohodak vezane uz mogućnosti i iznose neoporezivih primitaka. 

Neoporeziva nagrada od 3500 kn

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Dogovoreno je da se radnicima zagrebačkih trgovačkih društava - Zagrebački holding, Zagrebački električni tramvaj i Vodoopskrba i odvodnja, umjesto 2884 kuna božićnice koja je u cijelosti oporeziva i poslodavca bi u prosjeku teretila za 5600 kuna, iskoristi mogućnost isplate neoporezive nagrade od 3500 kuna.

Usto, u listopadu, studenom i prosincu isplatilo bi se još po 500 kn nagrade mjesečno, pa je ukupan iznos koji bi radnici po toj osnovi dobili 5000 kuna, stoji u priopćenju. Uz uštedu od oko 600 kuna po radniku za poslodavce radnici će dobiti po 2116 kuna više, dodaje se. 

Uz reguliranje isplate božićnice dogovoreno je također da se za zadnja tri mjeseca u 2019. umjesto stalnog dodatka od 608 kuna u bruto iznosu iskoristi mehanizam isplate neoporezivog iznosa za prehranu radnika te da se taj iznos isplati u netu. 

Na ovaj način Grad Zagreb pokazuje da djeluje po principima socijalne ekonomije i promicanja participativnog gospodarstva kojemu doprinos daje svaki pojedinačni zaposlenik na svim razinama, ističe se u priopćenju. 

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!