Ostani doma
Novosti / Hrvatska

podržali štrajk

SDP i HSS za veće plaće prosvjetarima: 'Sramotno je da ih nazivaju miševima'

SDP i HSS za veće plaće prosvjetarima: 'Sramotno je da ih nazivaju miševima'
Patrik Macek/Pixsell

Srednjoškolska profesorica Božica Uroić ustvrdila je da se koeficijent nastavnika nije mijenjao od 2001.

Klub zastupnika SDP-a u četvrtak je podržao štrajk prosvjetara, istaknuvši da bi uz traženih 6,11 posto povećanja koeficijenta i povećanjem neoporezivog odbitka na 5000 kuna plaće kumulativno rasle oko 13 posto, i to ne samo prosvjetarima nego većini zaposlenih.

Saborski zastupnik i predsjednik Središnjeg savjeta SDP-a Branko Grčić poručio je da stranka podupire sindikate u namjerama da se izbore za svoja prava, poput povećanja koeficijanata složenosti u obrazovanju i povećanja plaća za 6,11 posto.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Žao nam je što je prva runda razgovora završila neuspješno, očekivali smo da će Vlada imati više sluha i izdvojiti tih 400 milijuna kuna, koliko je godišnje potrebno za povećanje plaća u obrazovanju", rekao je.

Uz povećanje od 6,11 posto i 400 milijuna kuna, koje se definitivno može pronaći u proračunu jer su najavljeni prihodi proračuna 3,5 milijardi kuna, ključno je pitanje što su stvarni prioriteti, poručio je Grčić.

"Ako to nije obrazovanje, ako to nisu medicinske sestre, liječnici kojih je sve manje, onda tko je? To su sve stupovi društva. Ako je to tako, onda nije problem naći oko 800 milijuna kuna za učitelje i zdravstveno osoblje", izračunao je Grčić.

Komentirajući najavu da će se odustati od smanjenje PDV-a na 24 posto, Grčić kaže kako je HDZ konačno počeo razmišljati, a nada se da će te dodatne dvije milijarde kuna poslužiti za daljnje povećanje plaća, te za povećanje osobnog neoporezivog odbitka s 3800 na 5000 kuna, što predlaže SDP.

Ostojić: ''Ministrica je problem plaća mogla riješiti kada je potpisala granski kolektivni ugovor''

To povećanje bi učiteljima i medicinskim sestrama odmah donijelo 330 kuna povećanja plaće, što je dodatnih šest posto povećanja plaća. Povećanjem koeficijenta za 6,11 posto i osobnog odbitka plaće bi kumulativno rasle oko 13 posto, ističe Grčić.

Potpredsjednik SDP-a Rajko Ostojić govorio je o "kaosu u osnovnim i srednjim školama, koji može ugroziti i ovu djelomičnu reformu", a krivcima za štrajk smatra prvenstveno HDZ, ali i HNS i ministricu Blaženku Divjak.

"Da je htjela, da je razmišljala, da je imala sluha, da je htjela pomoći učiteljima, ministrica je problem plaća mogla riješiti u svibnju prošle godine, kada je potpisala granski kolektivni ugovor", kazao je Ostojić.

Srednjoškolska profesorica Božica Uroić ustvrdila je da se koeficijent nastavnika nije mijenjao od 2001. Ako želimo zemlju znanja i djecu učiti da budu kritična, a sami ne smiju biti kritičari - koja je to poruka nastavnicima, zapitala je ocijenivši da su prosvjetni radnici zaslužili da im se digne koeficijent.

HNS se vara jer misli da im klub broji šest zastupnika i da može ucjenjivati Vladu, ali taj klub nema šest zastupnika, već su neki "žetončići" prešli i prelaze u druge klubove.

On ne vjeruje da će HNS zbog plaća prosvjetara napustiti Vladu, te ih je prozvao "strankom prevaranata“. Uspjeli su istjerati i svog najboljeg župana, ta stranka ide svome kraju i praktički više ne postoji, završit će kao HSLS, a Vrdoljak završiti karijeru, zaključio je Ostojić.

Za SDP, dodao je, 8. listopada je pravi Dan neovisnosti.

HSS: ''Prosvjetari bi trebali imati neto plaće od 10.000 kuna''

Zastupnici HSS-a izjavili su u četvrtak da podupiru štrajk u osnovnim i srednjim školama te da bi, po njihovoj procjeni, prosvjetari trebali imati neto plaće od 10.000 kuna.

Štrajk u osnovnim i srednjim školama nije opstrukcija premijera, Vlade ili resorne ministrice, nego legitiman zahtjev onih koji zaslužuju dostojanstvo i ugled, ustvrdili su HSS-ovci na konferenciji za novinare u Saboru.

Zastupnik Davor Vlaović prozvao je premijera Andreja Plenkovića zato što nije htio primiti predstavnike prosvjetara nego je na pregovore poslao ministra rada Josipa Aladarovića.

"Ako učitelji nisu motivirani ni zadovoljni, nema ni reforme obrazovanja. Sramotno je da ih nazivaju miševima koji nagrizaju proračun, a oni vole svoj posao i žele raditi, no zaslužuju biti dostojanstveno plaćeni za to", poručuje Vlaović.

Što se tiče prijetnji HNS-a, Ivana Vrdoljaka i ministrice obrazovanja Blaženke Divjak da neće podržati proračun za iduću godinu, to je "dim od kojega neće biti ništa".

"Takvim ljudima koji prevare prvo svoje birače, a sada i učitelje, jer i ranije su znali kada kreće reforma, a nisu ništa poduzimali, treba zabraniti bavljenje politikom. Njihovim prijetnjama smiju se čak i Bandić i njegovi 'žetončići'", kaže Vlaović.

Čak i kada nešto uđe u proračun, napominje, nije garancija da će se u konačnici i realizirati, a kao primjer navodi Sveučilište u Slavonskom Brodu koje je ušlo u proračun za ovu godinu, ali i dalje nije ni kuna potrošena da se počne s ustrojem te institucije.

Zastupnik Željko Lenart smatra da su prosvjetari degradirana struka koja priprema našu djecu za budućnost.

"Podržavam da im neto plaća bude 10.000 kuna i vjerujem da to nije prevelika plaća jer pripremaju naše nove generacije za život i brinu kakvi će ljudi postati. Ako se može uložiti 250 milijuna kuna u gubitaša Croatia Airlines, firmu bez perspektive, onda se može naći i 400 milijuna kuna za one koji odgajaju našu djecu“, poručuje Lenart, koji bi prihvatio smanjenje plaća saborskim zastupnicima kako bi se povećale plaće učiteljima.

Reci što misliš!