Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Problemi među vladajućima

HNS i dalje čvrst pri svojem stavu: 'Ne odstupamo ni milimetra od svojeg zahtjeva'

S obzirom na poruku premijera Andreja Plenkovića da ne pristaje na ultimatume, Batinić pojašanjava kako nije riječ o ultimatumu

Predsjednik Kluba zastupnika HNS-a Milorad Batinić izjavio je u četvrtak, nakon eskalacije krize unutar vladajuće koalicije oko povećanja plaća prosvjetarima, da njegova stranka "ne odstupa ni milimetra" od zahtjeva za povećanjem koeficijenata složenosti poslova.

"Ne odstupamo ni milimetra od našeg zahtjeva koji smatramo više nego opravdanim i o njemu govorimo od početke realizacije obrazovne reforme", rekao je Batinić novinarima na pitanje je li vladajuća koalicija ugrožena i izlazi li HNS iz koalicije.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

S obzirom na poruku premijera Andreja Plenkovića da ne pristaje na ultimatume, Batinić pojašanjava kako nije riječ o ultimatumu. "U strategiji obrazovanja piše, a vjerujem da je predsjednik Vlade upoznat s time, da treba povećati ne samo standard nego i uvjete rada učitelja. Naš zahtjev za koeficijentima je dio strategije i obrazovne reforme i o tome komuniciramo od svibnja", kazao je.

VEZANA VIJEST

Za razliku od premijera koji ne vidi razloge za štrajk učitelja i nastavnika, Batinić smatra da bi premijer s prosvjetarima trebao razgovarati osobno umjesto što šalje izaslanike.

Upitan može li si HNS priuštiti izlazak iz vladajuće koalicije i kakva bi im bila politička budućnost, odgovara kako je "puno teže bilo donijeti odluku da uđemo u ovu koaliciju nego iz nje izaći".

Treba izjednačiti koeficijente učitelja s ostalima u tome rangu

Dok Plenković smatra da je povećanje od četiri posto, koje Vlada nudi, razumno i dovoljno, Batinić smatra da se treba malo pojasniti strukturu o čemu se govori.

"Linearno povećanje od dva posto kompletno u javnom sektoru, a šest posto da se povećaju koeficijenti složenosti poslova. U strategiji i obrazovnoj reformi stoji da se moraju izjednačiti koeficijenti učitelja s ostalima u tome rangu. Mi tražimo povećanje koeficijenta koji je vezan za kvalitetnu provedbu obrazovne reforme“, rekao je.

Vjeruje da u proračunu postoji novac za te zahtjeve, kao što je postojao za mnoge druge stvari koje nisu toliko prioritetne. Naglašava da je obrazovna reforma provedena europskim novcem.

Kritike Milana Bandića na račun ministrice Blaženke Divjak teško mu je komentirati jer, kaže, on se čak ni ne potrudi saznati odakle se nešto financiralo.

"Ponovit ću da se obrazovna reforma financirala europskim novcem i da hrvatske građane nije koštala ni lipe. Mislim da bi Bandiću bilo bolje da se informira, pa možda ne bi izlazio takvim impresijama", istaknuo je.

Na Bandićevu izjavu da će HNS posljednji izaći iz koalicije jer im se "sviđaju foteljice", Batinić je kazao kako je malo kontradiktorno da Bandić govori o "foteljicama". "To može prodavati nekom drugom. Mi smo bili jučer jasni, potez je na premijeru Plenkoviću", poručio je.

Štromar ne isključuje mogućnost prijevremenih izbora, ali vjeruje i u dogovor Vlade i sindikata

Štrajk u školama

Potpredsjednik Vlade Predrag Štromar (HNS) rekao je u četvrtak kako ne isključuje mogućnost prijevremenih izbora ako se ne postigne dogovor s koalicijskim partnerima o povećanju plaće učiteljima, ali vjeruje da će Vlada i sindikati dogovoriti.

Na dan kad je počeo štrajk učitelja potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar bio je u Gornjoj Stubici, na prije dogovorenom obilasku gradilišta na energetskoj obnovi zgrade Osnovne škole Matije Gupca.

U izjavi novinarima Štromar je rekao kako mu je žao što je došlo do štrajka i što još nema dogovora između Vlade i sindikata učitelja.

"Ali ja sam siguran da će biti dogovora. Obrazovanje je nešto najbitnije na čemu moramo raditi. Moramo provesti ovu reformu, ona je sad došla u sve škole. Bitno je da nastavnici i učitelji budu zadovoljni", istaknuo je Štromar te dodao da će se razgovori nastaviti.

Na pitanje hoće li biti prijevremenih izbora ako koalicijski partner ne prihvati HNS-ov uvjet za povećanje plaće učiteljima pa HNS ne podupre državni proračun za 2020. godinu, Štromar je ponovio da će biti dogovora.

"Bilo je već dosta situacija gdje je bilo takvih upita što će biti. Ali ako se ne dogovorimo, može i to biti rješenje", rekao je Štromar, koji nije isključio mogućnost izlaska iz vladajuće koalicije. "Ministar se ne rodi. Svojim rođenjem ne postaješ ministar. To može biti jedna od realnosti. Ako treba, idemo na izbore", dodao je potpredsjednik Vlade.

Štromar je u Gornjoj Stubici obišao gradilište na energetskoj obnovi zgrade Osnovne škole Matije Gupca, gdje se očekuje gotovo 74 posto uštede toplinske energije. Vrijednost radova je oko 7,2 milijuna kuna, od čega je 4,1 milijun osiguran iz europskih fondova preko Ministarstva graditeljstva. Štromar je podsjetio da je u tijeku energetska obnova 391 škole te 91 vrtića.

"Ukupni iznos u energetsku obnovu svih javnih zgrada i višestambenih objekata trenutno je pet milijardi ugovorenih sredstava. Od toga 2,3 milijarde kuna su europska sredstva", rekao je ministar graditeljstva.

Štromaru je domaćin bio krapinsko-zagorski župan Željko Kolar koji je na gradilištu rekao kako nije zadovoljan prijedlogom Europske komisije i predstavljenom financijskom omotnicom za Hrvatsku za sljedeće razdoblje.

"Ponovno nema ni sportskih dvorana ni škola koje se mogu financirati iz europskih fondova, a što je posebno bitno za Krapinsko-zagorsku županiju, nema ni specijalnih bolnica", rekao je Kolar, koji ipak smatra da će hrvatska Vlada s Europskom komisijom pregovorima dobiti financijska sredstva i za takve projekte. 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!