Novosti / Hrvatska

Ministrica u RTL-u Danas

Divjak oštro o kolegi Aladroviću zbog pregovora sa sindikatima: 'Ministar nema na što biti ponosan'

Ministrica ističe da su se u drugim sektorima dizali koeficijenti

Prvi dan štrajka u osnovnim i srednjim školama u RTL-u Danas komentirala je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak. Rekla je da su ravnatelji u velikoj mjeri uzeli u obzir poruke koje im je poslalo Ministarstvo, a roditelje moli za razumijevanje.

"Radi se o pravu zaposlenika, ali djeca moraju biti sigurna, što znači da roditelji moraju imati škole otvorene i osigurati da djeca imaju gdje biti ako dođu u školu", rekla je Divjak.

I dok ministrica roditelje moli za razumijevanje, premijer Andrej Plenković rekao je danas da ne razumije zašto se štrajka. Čak je rekao da se radi o opstrukciji. Divjak kaže da je razgovarala s njim nakon sjednice Vlade o tome da se dijalog i pregovori trebaju nastaviti.

"Koliko mi je bilo razumljivo iz njegova odgovora, on zna da se dijalog mora nastaviti i da moramo doći do rješenja", rekla je Divjak.

Ministar rada Josip Aladrović, koji je u ime Vlade sudjelovao u mirenju, jasno je rekao da o povećanju koeficijenta za složenost posla - nema govora. 

VEZANE VIJESTI

"Ovo je poraz procesa mirenja"

"Rezultat ovog mirenja je takav da ministar nema na što biti ponosan. Mirenje koje završava štrajkom sigurno nije mirenje na koje bismo mogli staviti neku pozitivnu ocjenu", rekla je Divjak te dodala: "Ovo je sigurno poraz procesa mirenja, a dobar dio je na onima koji su sudjelovali i sa strane Vlade".

Ističe da su se u drugim sektorima dizali koeficijenti i da se zaostajanje u sektoru obrazovanja ne može riješiti samo povećanjem osnovice.

"Postoji zaostatak koeficijenta, a složenost poslova se povećava, povećala se i reformom", rekla je Divjak.

HNS zbog svega prijeti izlaskom iz koalicije, Milan Bandić tvrdi da će HNS posljednji izaći iz koalicije, a ne vjeruju im previše ni hadezeovci.

"Treba gledati u jednom kontekstu. Do sada sve što je bilo vezano uz reformu, a bilo je važno da se provede, provedeno je. Ja sam to provela uz podršku HNS-a. Ja sam u Vladu kao ministrica ušla ne zato jer sam računala na političku karijeru nego zato što je HNS u svom programu imao reformu. Ako te reforme nema ili su procesi takvi da se zaustavljaju, onda naravno da ja tu svoju ulogu ne vidim", rekla je Divjak.

Miota Plešnik: "Ovo je jedini način na koji mi učitelji možemo ostvariti neka svoja prava"

Podsjetimo, prvi dan štrajka u osnovnim i srednjim školama diljem Hrvatske prošao je uspješno, poručuju sindikati. Prema njihovim brojkama, u štrajku je 85 posto zaposlenih u srednjim i gotovo 90 posto zaposlenih u osnovnim školama. A prema informacijama iz Ministarstva brojke su dosta niže. Sindikati svejedno poručuju kako neće stati do ispunjenja zahtjeva. 

Da je prvi dan štrajka prošao dobro i da nije bilo većih problema za RTL Danas rekla je i Gordana Miota Plešnik, učiteljica u OŠ Dragutina Domjanića u Zagrebu i sindikalna povjerenica.

"U mojoj školi bio je stopostotni učinak. Pridružili su se i kolege koji nisu u sindikatu jer su svi prepoznali važnost", rekla je Miota Plešnik.

Tu osnovnu školu pohađa 1025 učenika, a 11 ih je došlo na nastavu.

"Bili su zbrinuti, ravnateljica se pobrinula za njih, a i kuharice koje su inače u štrajku  napravile su obrok za djecu. Činjenica da je njih samo 11 došlo na nastavu pokazuje da su nas roditelji podržali, da nas razumiju", rekla je Miota Plešnik.

"I ovo je jedna vrste škole za život, kada učimo djecu pojmovima građanskog odgoja jer ovo je jedini način na koji mi učitelji možemo ostvariti neka svoja prava", dodala je.

 

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!