Novosti / Hrvatska

NESTALI KAPETAN

Hrvatska ponudila Francuskoj da snosi troškove potrage za Dinom Miškićem

Tu su ponudu iznijeli zajedno s Ukrajincima, čiji su državljani činili najveći dio posade

Hrvatska je ponudila Francuskoj da snosi dio troškova potrage za nestalima s broda Bourbon Rhode, među kojima je i kapetan Dino Miškić, kako se potraga ne bi prekidala zbog financijskih razloga. Tu su ponudu iznijeli zajedno s Ukrajincima, čiji su državljani činili najveći dio posade.

''Svjesni smo da potraga nije jeftina i ne želimo da to bude problem. Zbog toga smo s Ukrajincima pristupili Francuzima i izrazili spremnost da, ako je to potrebno, snosimo dio troškova'', kazao je Večernjem listu Zvonimir Frka-Petešić, predstojnik Ureda premijera zadužen za koordinaciju akcije u koju su uključeni i MVEP te veleposlanstva koja su u stalnim kontaktima s Parizom.

Novac je ponuđen jer Hrvatska nema brodove ni zračne snage koji mogu doći na prostor potrage. ''Francuska strana razmatra tehničke mogućnosti što se još može napraviti budući da je zona potrage jako jako velika. Trenutno se traga na prostoru 200 milja sjeverozapadno od mjesta potonuća u radijusu više od 80 milja'', dodao je. To područje trenutno pretražuje šest brodova.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Hrvatska je još prije angažirala Europsku agenciju za pomorsku sigurnost (EMSA) koja je pak iskoristila mogućnosti pet satelita koji su imali mogućnost prelaska preko zone potrage. Od tih pet satelita, samo je jedan 'uhvatio' predmet promjera 7,5 metara koji brodovi do sad nisu uspjeli locirati.  

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Reci što misliš!