Ostani doma
Novosti / Hrvatska

UOČI CIRKULARNOG ŠTRAJKA

Ministarstvo: Štrajkalo 68 posto zaposlenih u osnovnim i 65 posto zaposlenih u srednjim školama

U četvrtak su u štrajk bile uključene sve osnovne i srednje škole, a od petka će se održavati cirkularni štrajk po županijama

U štrajku u školama, prema podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja, sudjelovalo je oko 68 posto zaposlenih u osnovnim i 65 posto u srednjim školama.

U osnovnim školama radilo je oko 16 posto zaposlenih, a u srednjim školama njih 20 posto, podaci su kojima raspolaže Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Podaci se odnose na zaposlenike i zaposlenice koji rade i koji su u štrajku, a ne obuhvaćaju zaposlenike i zaposlenice koji su na bolovanju ili iz drugih razloga nisu bili prisutni na radnome mjestu.

Gledajući prema županijama, najveći odziv u osnovnim školama zabilježen je u Šibensko-kninskoj županiji, gdje je štrajkalo gotovo 76 posto zaposlenika i zaposlenica, a najmanji u Krapinsko-zagorskoj županiji, gdje je štrajkalo malo manje od 57 posto zaposlenika i zaposlenica.

Štrajku u srednjim školama najviše zaposlenika i zaposlenica odazvalo se u Međimurskoj i Osječko-baranjskoj županiji, njih više od 73 posto, a najmanje u Karlovačkoj županiji, njih 54 posto.

Prema podacima za jutarnju smjenu koje su još prije iznijela dva najveća školska sindikata, štrajku se u četvrtak odazvalo 85 posto zaposlenih u srednjim te 89 posto zaposlenih u osnovnim školama.

Ministarstvo je objavilo te podatke nakon što su mu ih dostavili uredi državne uprave kojima su škole dostavljale tablice o štrajku.

Štrajk u osnovnim i srednjim školama održava se nakon što je u srijedu propao postupak mirenja Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama i Sindikata hrvatskih učitelja s Vladom koja je odbila zahtjev za 6-postotnim povećanjem koeficijenta složenosti poslova.

Vlada je sindikatima ponudila povećanje dodataka na plaću za dva posto od 1. listopada ove i 2 posto od prvog lipnja iduće godine, ustvrdivši da koeficijent složenosti poslova nije predmet pregovora između Vlade i sindikata, no takvu su ponudu sindikati odbili.

U četvrtak su u štrajk bile uključene sve osnovne i srednje škole, a od petka će se održavati cirkularni štrajk po županijama.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!