Novosti / Hrvatska

MEĐUNARODNI DAN 'IZLASKA IZ ORMARA'

Poražavajuće brojke: 64 posto LGBTIQ osoba u Hrvatskoj doživjelo je neku vrstu nasilja

Poražavajuće brojke: 64 posto LGBTIQ osoba u Hrvatskoj doživjelo je neku vrstu nasilja
Pixsell

Izlazak iz tišine u Hrvatskoj i dalje je obilježen strahom

Trgovi, ulice, škole, radna mjesta, ali i domovi u Hrvatskoj nisu sigurni za LGBTIQ
osobe jer ih je čak šest od 10 ondje doživjelo nasilje, sudeći prema preliminarnim
rezultatima istraživanja o iskustvu diskriminacije, zločina iz mržnje i nasilja prema
LGBTIQ osobama u Hrvatskoj. 

Riječ je o drugom, velikom terenskom istraživanju, provedenom u razdoblju od travnja do kolovoza ove godine, na uzorku od 767 ispitanika iz zemlje i inozemstva. Dio rezultata Zagreb Pride objavljuje u povodu Međunarodnog dana izlaska iz tišine (Coming Out Day).

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ističu da će istraživanje služiti prilikom planiranja budućeg rada na poboljšanju položaja LGBTIQ osoba u Hrvatskoj, smanjivanju nasilja i diskriminacije i to ponajprije osiguranjem zadovoljavajuće primjene postojećih zakona te izgradnjom povjerenja LGBTIQ osoba u policiju i/ili pravosuđe kako bi se povećala učestalost prijavljivanja nasilja i diskriminacije.

Glavni ciljevi istraživanja bili su ispitati iskustva sudionika i sudionica s nasiljem, diskriminacijom i zločinom iz mržnje na osnovi seksualne orijentacije, rodnog identiteta i/ili rodnog izražavanja te spolnih karakteristika.

Rezultati pokazuju kako je od 2013. godine do danas čak 64 posto ispitanih doživjelo neku vrstu nasilja na osnovi seksualne orijentacije, rodnog identiteta, rodnog izražavanja i/ili spolnih karakteristika.

Odgovori na pitanja o doživljenoj diskriminaciji pokazuju i da je nešto više od 60 posto ispitanih doživjelo neki oblik diskriminacije, u školi ili na poslu, ili u kontaktu s institucijama poput policije, pravosuđa i zdravstva.

Najalarmantniji podaci odnose se život i kretanje LGBTIQ osoba u ovom društvu. U domovima 36 posto ispitanih zbog straha od doživljavanja diskriminacije ili nasilja
prilagođava svoje ponašanje. U školi to čini 37 posto ispitanih, a njih gotovo 40 posto na poslu te više od 43 posto u kafiću. Posebno zabrinjavajući rezultati odnose se na javne prostore poput ulica ili trgova, pri kretanju kojima čak 61 posto ispitanih prilagođava svoje ponašanje.

''Nažalost, rezultati potvrđuju da je naša svakodnevica i dalje prožeta strahom i neizvjesnošću u svim segmentima, i u privatnom, i u javnom životu'', upozoravaju iz Zagreb Pridea. 

Ovogodišnje istraživanje je drugo takve vrste jer je 2013. Zagreb Pride proveo slično
istraživanje pod nazivom “Brutalna stvarnost”.

Podsjećaju da je '''autanje' politički čin otpora nasilju i diskriminaciji kojem su LGBTIQ osobe u Hrvatskoj i svijetu svakodnevno izložene''. ''U povodu Dana izlaska iz tišine želimo čestitati svima koji su smogli hrabrosti otkriti svoje identitete u obiteljima, svojim prijateljima i okolini, ali i saveznicima koji nas podržavaju u tome. Također, posebnu podršku šaljemo LGBTIQ osobama u Hrvatskoj koje nisu u mogućnosti otkriti svoje identitete i poručiti im kako nisu same i kako samo zajedno možemo
promijeniti ovo društvo na bolje. Ne pristajemo na ovakvu stvarnost! Ponavljamo: mi smo dio ovog društva, ovo su naše ulice, naši trgovi i naše institucije i zato, Prajd svaki dan!''

 

 

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!