Novosti / Hrvatska

ministar o zahtjevima sindikata

Marić za RTL: 'Naša odgovornost je gledati cjelinu! Hoće li biti novca za prosvjetare? Sve će se znati'

Štrajk prosvjetnih radnika u školstvu, u koji bi se mogli uskoro uključiti i fakulteti, te njihove zahtjeve komentirao je ministar financija

Nastavljen je štrajk u školama, u pet sjevernih županija. Prema podacima sindikata, odazvalo mu se gotovo 86 posto zaposlenika u osnovnim i 75 posto u srednjim školama.

Dogovora još nema jer ni jedna ni druga strana ne popuštaju. Uskoro će u štrajk i fakulteti koji također traže povišice.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Štrajk se nastavlja i sutra i to u trima županijama. Prema odluci sindikalnog vodstva, cirkularni štrajk za sutra je organiziran u Osječko-baranjskoj, Istarskoj i Šibensko-kninskoj županiji. Riječ je o 145 osnovnih i 68 srednjih škola.

Gost RTL-a Danas bio je Zdravko Marić, potpredsjednik Vlade i ministar financija koji zna mogu li se i gdje namaknuti povišice za prosvjetare. 

Na pitanje očekuju li nas prijevremeni izbori ili će ipak popustiti zahtjevima sindikata, Marić kaže: 

"Ja vam tu nisam najbolji sugovornik. Što će biti, to ćemo vidjeti", rekao je ministar.

Vladajući cijelo vrijeme od početka štrajka, a i uoči njega govore o povećanju osnovice plaća, a sindikati ne odustaju od povećanja koeficijenta složenosti posla. Koja je razlika između tih dviju računica?

"Ima još dosta stvari koje se trebaju definirati"

"Plaća je umnožak tih dvaju čimbenika. O nekim stvarima se može pregovarati, neke su odluke predmet Vlade. Mi smo došli u sferu da razgovaramo o tome da je Vlada protiv nekoga. Od prve godine smo krenuli s poreznim rasterećenjem i povećanjem plaća. Mi smo rekli da bi bilo dobro da i tu uredbu treba temeljito redefinirati. Ja govorim samo o onome o čemu možete razgovarati i onome o čemu se ne može", kazao je Marić i dodao:

"Ne trebamo pobjeći od onoga što je do sada učinjeno. Moramo gledati širi kontekst. Prije nekoliko godina javne financije bile su u deficitu i sve to je bio razlog zašto smo plaćali kamate na kredit od šest posto. Danas plaćamo manje kamate. Cijelo vrijeme smo dizali plaće i porezno rasterećivali građane", tvrdi ministar financija. 

Marić je odgovorio i na pitanje zašto je u redu, primjerice, dati Croatia Airlinesu 250 milijuna kuna, a prosvjetnim djelatnicima "je puno" dati 160 milijuna?

"I to pitanje je legitimno. Ali, nemojmo zanemariti činjenicu da je proračun MZOS-a u tri godine porastao za tri milijarde kuna. Najveći dijelom je porast plaća. Uvijek se može na taj način izvlačiti i stavljati na stol", kaže.

Kako neslužbeno doznajemo sutra će na stol dobiti zahtjev i od zdravstvenih sindikata za povećanjem koeficijenata. Ministra smo pitali hoće li i oni dobiti odbijenicu kao i prosvjetari.

"Ne samo zdravstveni, doći će i neki drugi. Ali, svako ima neku svoju argumentaciju da je to jako važan sektor. To je u redu. Naša odgovornost je gledati cjelinu", poručuje Marić. 

Prema jednom istraživanju Hrvatska od svih zemalja EU najviše troši na vlast. Nameće se pitanje zašto se ne smanji broj ministarstva i tako uštedi...

"Činjenica je da je, prema udjelu mase plaće, Hrvatska u gornjoj polovici. Nije Hrvatska toliko loše pozicionirana. Važno je da politika plaća bude trezvena tema", tvrdi Marić.

No, na kraju razgovora u RTL-u Danas ministar Marić nije htio odgovoriti na jasno pitanje: Hoće li biti novca za prosvjetare?

"Sve će se znati. Ima još dosta stvari koje se trebaju definirati", poručio je ministar financija Zdravko Marić.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!