Novosti / Hrvatska

nema smanjenja PDV-a

Plenković kupuje mir: 'Iduće godine povećat ćemo plaće javnim i državnim službama za 6,12 posto'

Premijer Plenković najavio je u 2020. povećanje plaća u državnim i javnim službama te veći osobni odbitak za sve

Predsjednik Vlade Andrej Plenković podnio je u Saboru godišnje izvješće o radu Vlade. Glavna poruka premijerova izlaganja je najava povećanja plaća u državnim i javnim službama iduće godine od 6,12 posto, rast minimalne plaće te povećanje osobnog odbitka sa 3800 na 4000 kuna. Također, odustaje se od smanjenja opće stope PDV-a na 24 posto.  

Na dnevnom redu sjednice je i oporbeni prijedlog o izglasavanju nepovjerenja ministru zdravstva Milanu Kujundžiću. 

11:35 Na kraju premijer Plenković je podcrtao osnovne poruke: "Želimo jačati sigurnost, povećati ulaganja, nastaviti mjere demografske obnove i povratak iseljenih Hrvata – usvojiti prvu nacionalnu strategiju, nastaviti s poreznim rasterećenjem, jačati energetsku infrastukturu, ulagati u sva područja, osobito obrazovanje, a uoči 30. obljetnice hrvatske demokracije jačati međunarodni položaj i ugled Hrvatske."

11:00 Premijer je osvrnuo i na aktualnu problematiku plaća, odnosno prvenstveno štrajk prosvjetara. 

"Poštujemo sindikate, no poručujem da štrajk nije opravdan jer je ova Vlada iskazala susretljivost za nastavak dijaloga. Dužnost je Vlade da vodi računa o svim zaposlenima, a da to bude održivo za porezne obveznike. Stoga ćemo ponuditi povećanje plaća u idućoj godini od 6,12 posto svim držanim i javnim službenicima u tri vala po dva posto. Povećet ćemo i minimanu plaću, a osobni odbitak rast će sa 3800 na 4000 kuna", najavio je Plenković i pojasnio: 

"Da bismo to mogli osigurati, a radimo na proračunu za 2020. predložit ćemo odgodu smanjenja PDV-a za jedan postotni bod koji je bio u planu od 1. siječnja iduće godine."

Pohvalio se da je u mandatu ove Vlade prosječna plaća povećana tri puta više a minimalac dva puta više od onog što su učinile prethodne tri vlade. 

"Prosječna plaća rasla je za 860 kuna ili 15 posto, minimalne plaće povećane za 504 kune ili 20 posto, osnovica državnih i javnih službenika povećana je za 587 kuna ili 11 i pol posto, a mirovine smo već sada povećali za 12 posto", pobrojao je Plenković. 

Pohvalio se i da je u mandatu ove vlade otvoreno 103.000 novih radnih mjesta, a broj osiguranika narastao je na 1,6 milijuna što je, kazao je, najveća brojka od 2008. godine. 

Zapsolenost je narasla sa 61 na 66 posto, a broj nezaposlenih prepolovljen sa 217 na 112 tisuća koncem rujna. 

10:35 Premijer Andrej Plenković počeo je s podnošenjem izvješća o radu Vlade. 

"Godina je ovo u kojoj smo očuvali političku stabilnost, učvrstili gospodarski rast te nastavili s poreznim rasterećenjima i strukturnim reformama, značajno povećali korištenje EU fondova i vratili investicijski rejting. Postigli smo rast plaća, zaposlenosti i socijalnih davanja. U vremenu četvrte industrijske revolucije moramo uhvaiti stupanj razvoja država koje su ranije ušle u EU. Postigli smo opipljive rezultate. Zdrav gospodarski rast ne temelji se više na zaduživanju već na reformama", rekao je Plenković.

Naglasio je kako je u vrijeme četvrte industrijske revolucije koja će iz korijena izmijeniti društvo, ključno je da Hrvatska uhvati korak s državama koje su ranije ušli u Europsku uniju.

Osvrnuo se i na aktualni politički trenutak te naglasio "da danas primaju kritike od onih koji su bili na vlasti mogli nešto promijeniti na bolje, a nisu to učinili". 

"U svakom smo trenutku spremni izaći pred hrvatske birače", kazao je Plenković. 

Dodao je da će izvješće o radu Vlade predstaviti kroz četiri stupa: pravna sigurnost, konkurentnije gospodarstvo, zaštita obitelji te jača i sigurna Hrvatska u Europi i svijetu.

Govoreći o pravnoj sigurnosti u Hrvatskoj, Plenković je rekao da danas izvršna vlast ne ulazi u postupke koje se vode na pravosudnim tijelima. "Ova Vlada poštuje neovisnost pravosuđa", naglasio je i nastavio: "Da bi pravda bila pravda, mora ne samo biti svima dostupan nego i brza. I u tom je pogledu postignut napredak.''

"Silovana je cijela zemlja"

Saborski zastupnik Hrvoje Zekanović (Hrast) također se osvrnuo na slučaj zlostavljanja 15-godišnjakinje u Zadru te je ustvrdio kako u tom slučaju nije silovana samo jedna žena veći čitava zemlja.

"Što je zemlja potpisnica Istanbulske konvencije i zemlja koja je na prosvjedu u Zagrebu kliknula - ne nasilju - učinila u prvom sljedećem slučaju teškog zlostavljanja, rekla momcima budite dobro i idite doma....do novog slučaja, nove konvencije, pravne države po čijim presudama jadniji bivaju još jadniji, nama je očito skroz dobro", rekao je Zekanović tijekom iznošenje stajališta Kluba zastupnika Hrvatskih suverenista i nezavisnih zastupnika.

"Ovdje nije silovana samo jedan žena, ovdje se siluje čitava zemlja", dodao je.

Ivana Pernara iznijeli iz sabornice

Miro Bulj donio smeće u Sabornicu protestirajući zbog dovoza otpada u Sinj

Miro Bulj u ime Kluba zastupnika Mosta tijekom iznošenja stajališta još jednom je upozorio na, kako je kazao, štetnu odluku prijevoza vrgoračkog otpada u 100 kilometara udaljen sinjski deponij te u ime prosvjeda ostavio u sabornici na fotelji za premijera Andreja Plenkovića vreću smeća koje je prikupio od Vrgovca do Sinja.

"Odite van pa cirkusirajte, ne cirkusirajte, ovdje nemojte cirkusirati", pozvao je predsjednik Sabor Gordan Jandroković Bulja.

Ivana Pernara saborska straža odnijela iz sabornice

09:40 Na početku sjednice, odnosno rasaprave o dnevnom redu, za riječ se javio Ivan Pernar koji je rekao da je stanje u pravosuđu katastrofalno. 

"Zašto su sedmorica osumnjičenih za silovanje djevojčice u Zadru puštena iz pritvora? A meni se sudi za grafite. Pravosuđe nam je katastrofa", ustvrdio je Pernar na što mu je predsjedavajući Gordan Jandroković rekao da će imati priliku govoriti u slobodnom govoru. 

Ivana Pernara iznijeli iz sabornice

No, Pernar se nije dao te je i dalje ponavljao kako je pravosuđe katastrofa.   

"Namjerno provocirate kako biste bili izneseni iz sabornice i kako biste dobili svu pažnju. Manipulirate na vrlo ružan način, molim vas da sjednete. Izvolite sjesti. Oduzimam vam riječ za današnji dan, a onda i za sutra", kazao je Jandroković koji je prekinuo sjednicu.

"Meni je žao, ali sad ću morati dati stanku od 10 minuta i zamoliti stražu da vas otprati iz dvorane", rekao je. 

"Ja ne idem nikuda", poručio je Pernar.  

Treće izvješće Plenkovića

To je treće godišnje izvješće koje premijer Plenković podnosi Saboru. Saborskim Poslovnikom premijer je obvezan jedanput godišnje, na početku jesenskog zasjedanja, Saboru usmeno predstaviti Vladino izvješće. Prema Poslovniku, premijer može govoriti do sat vremena, replike nisu dopuštene, a o izvješću raspravljaju samo predstavnici klubova, njih 14, ne i zastupnici pojedinačno. Predstavnici klubova mogu govoriti do 20 minuta, a nakon izlaganja klubova premijer ima pravo na 20-minutno završno izlaganje.

Druga rasprava o opozivu Milana Kujundžića

Zastupnici će najvjerojatnije poslijepodne raspravljati i o zahtjevu oporbe za opozivom ministra Kujundžića, što je inicirao u srpnju Most, uz potpise 32 oporbena zastupnika.

Oporba proziva Kujundžića da u tri godine mandata nije niti započeo reformu zdravstvenog sustava, te da je propustio strateški upravljati sustavom i pravodobno donijeti Zakon o zdravstvenom osiguranju i osigurati njegovu provedbu.

Optužuju ga i da nije osnažio primarnu zdravstvenu zaštitu, te preustrojio i financijski stabilizirao sustav. Oporba ga proziva i za izostanak upravljanja ljudskim resursima što je dovelo do odljeva zdravstvenog kadra, te zatvaranja pojedinih bolničkih odjela zbog nedostatka liječnika i medicinskih sestara.

Također Kujundžiću predbacuju da je pokušao utjecati na pravosuđe kako bi spriječio donošenja presuda u korist liječnika zbog neisplate prekovremenih sati.

To je druga rasprava u Saboru o opozivu Kujundžića budući da se lani otprilike u isto vrijeme, također na  inicijativu Mosta, raspravljalo o istoj temi. Tada je oporba pobrojala čak 52 razloga zbog kojih ministar zdravstva mora otići.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Reci što misliš!