Ostani doma
Novosti / Hrvatska

štrajk ide dalje

Sindikati odgovorili na Plenkovićevu ponudu: 'Ona ne rješava naš problem i zato štrajk ide dalje'

Prosvjetni radnici štrajkaju od prošlog četvrtka i štrajkat će i dalje do ispunjenja zahtjeva

Nakon što je premijer Andrej Plenković u Saboru u srijedu najavio povećanje plaća u državnim i javnim službama iduće godine za 6,12 posto, rast minimalne plaće te povećanje osobnog odbitka sa 3800 na 4000 kuna, prosvjetni sindikati na konferenciji za medije poručili su da štrajk u školama ide dalje. 

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec rekao je da premijerova ponuda iz Sabora ne rješava problem njihovih zahtjeva već je jedinstvena ponuda javnim službama.   

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

„Ovo je prvi puta da premijer daje ponude za povećanje osnovice preko saborske govornice. Ponudio je sindikatima javnih i državnih službi povećanje osnovice od 6,12 posto. U potpunosti igorirajući da su sindikati obrazovanja u štrajku. Niti jedna njegova rečenica ne rješava problem zašto je danas već 5. dan štrajka u osnovnim i srednjim školama. Povećanje osnovice za sve ne smanjuje našu razliku, nego se još povećava razlika između plaća prosvjetara i ostalih", rekao je Mihalinec.

Vilim Ribić, predsjednik Matice hrvatskih sindikata, je rekao da će sada "poluupućena javnost misliti da je premijer dao ponudu prosvjetarima a oni i dalje štrajkaju". 

"Mi tražimo 6,11 posto, a premijer nudi 6,12 posto. Dakle, i više! To je politički i nekorektni prijedlog prema sindikalnim partnerima. Ovo je prerfidni pokušaj obmanjivanja neupućene političke javnosti. Mi sada procjenjujemo da sredstava ima, da se ne prekoračuje deficit, ništa se ne događao od onoga što su sami predviđali. Nema smanjenja stope PDV-a. Mi želimo obrazloženje - gdje su pare? Gdje idu ti novci - 4,7 milijardi kuna od PDV-a", pita Ribić. 

Mihalinec je poručio premijeru Plenkoviću da ih pozove na razgovor te da ima priliku ispraviti nepravdu koju je, kako je rekao, zacementrala Vlada Zorana Milanovića. 

Na to se nadovezao Ribić koji se odlučio našaliti: "Nije fer prema Zoranu Milanoviću. On se popravio, jesi ga čuo?"

Poručili su i HNS-u da ovo ponuđeno nije rješenje problema koji je, kako je rekao Mihalinec, očito prepoznala samo ministrica obrazovanja Blaženka Divjak

Sindikati su najavili i da je od srijede ili četvrtka moguć štrajk na fakultetima.  

Naime, prosvjetni radnici štrajkaju od prošlog četvrtka jer Vlada nije prihvatila njihov zahtjev o povećanju koeficijenata složenosti poslova za 6,11 posto. 

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!