Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Povećanje plaća

Poslodavci nezadovoljni Plenkovićevom najavom: 'Nije se napravila analiza, a reformi i dalje nema'

Odustajanje od snižavanja PDV-a za 1 posto u HUP-u su ipak nazvali mudrom

Iz Hrvatske udruge poslodavaca poručili su da su najavljene povišice cijelom javnom sektoru bez prethodne analize i optimizacije sustava - rezultat pritiska sindikata.

Glavni direktor HUP-a Davor Majetić ocijenio je da je povećanje osnovice plaća od 6,12 posto za državne i javne službenike, koje je u srijedu u Saboru najavio premijer Andrej Plenković, rezultat pritiska sindikata javnih službi, poručivši da poslodavci nisu sretni što se povećavaju troškovi državnog proračuna, a reformi i dalje nema.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Mi kao poslodavci nismo sretni da se ponovno povećavaju troškovi državnog proračuna i da se povećavaju plaće bez da se u jednom resoru napravila ozbiljna reforma i analiza kako sustav optimizirati", rekao je Majetić.

VEZANE VIJESTI

Stav poslodavca je da je državni proračun prevelik, preglomazan i preskup za domaće gospodarstvo i da treba provesti reforme kako bi se provela štednja - smanjivanje, a ne povećavanje, ističe Majetić.

Odustajanje od snižavanja PDV-a za 1 posto u HUP-u su nazvali mudrom odlukom jer to, kažu, ne bi pomoglo nikome. 

"I bolje da ovo povećanje ide iz te potencijalne uštede na PDV-u i da se taj dio financira iz odustajanja smanjivanja PDV-a, nego da se ide u posuđivanje novca na tržištu kapitala ili povećanja nekih drugih nameta", smatraju.

Majetić je istaknuo i kako poslodavcima predstavlja razočaranje to što se ponovno povećavaju troškovi državnog proračuna, a reformi nema.

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!