Novosti / Hrvatska

Nekom više, nekom manje

Računica Plenkovićevih 'darova': Evo koliko će vam rasti plaća u javnom, a koliko u privatnom sektoru

Računica Plenkovićevih 'darova': Evo koliko će vam rasti plaća u javnom, a koliko u privatnom sektoru
Marin Tironi/Igor Kralj/PIXSELL

Kako novi troškovi i gubitak prihoda ne idu, zajedno odustalo se od smanjenja opće stope PDV-a na 24 posto

Premijer Andrej Plenković odlučio je svima u javnom sektoru povećati plaću 6,12 posto.

Povišicu će tako osigurati administratorima po ministarstvima, tajnicama i pravnicima u bolnicama, računovođama u školama i to za jednaki iznos kao i učiteljima, doktorima ili pak socijalnim radnicima.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

To će državnom proračunu stvoriti novih 1,8 milijardu kuna troška svake godine od 2021. godine, dok će iduće godine u kojoj će se postupno realizirati povišica, stvoriti oko 1,1 milijarde kuna troška, piše Večernji list. 

Kako novi troškovi i gubitak prihoda ne idu, zajedno odustalo se od smanjenja opće stope PDV-a na 24 posto. Jedina najava od koje bi mogli profitirati oni koji rade u privatnom sektoru iz čijih se poreza financira vojska zaposlenika na državnim jaslama je podizanje razine osobnog odbitka s 3800 na 4000 kuna.

VEZANE VIJESTI

Po prvim okvirnim izračunima Plenković se odlučio opteretiti proračun kako bi birokratima dao i više od 500 kuna mjesečno povišice dok će zaposlenici privatnog sektora, i to samo oni koji imaju primanja veća od 5000 kuna, profitirati s 48 kuna na osnovu manjeg poreza na dohodak (izračun za osobu koja ne koristi olakšice za djecu i živi u Zagrebu).

Naravno, tih 48 kuna dobit će i državni i javni službenici. Vrlo je teško izračunati kolika će točno povišica biti za pojedine javne službenike, ali s obzirom koliko su im plaće u prosjeku rasle na temelju povećanja osnovica u posljednje dvije godine jasno je da ni novo povećanje plaća neće biti zanemarivo, piše Večernji list.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!