Novosti / Hrvatska

gradsko vijeće vukovara

Drama na sjednici: Penavi dali statut na ćirilici, on ga bacio na pod! 'Vaši su uzori četničke šubare!'

Drama na sjednici: Penavi dali statut na ćirilici, on ga bacio na pod! 'Vaši su uzori četničke šubare!'
Pixsell/RTL

Ivan Penava rekao je da je duboko uvrijeđen potezom vijećnika SDSS-a i "provokacijom"

Na sjednici Gradskog vijeća Grada Vukovara došlo je do incidenta. SDSS-ov vijećnik Srđan Kolar dao je gradonačelniku Vukovara Ivanu Penavi statut na ćirilici uz natpis na latinici "Da se bolje razumijemo" i poruku da to nije provokacija već želja za dijalogom. No, Penava je to shvatio upravo kao provokaciju i statut ljutito bacio na pod.

Rekao je da nije vrijeme za ćirilicu u Vukovaru. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Neću ovo primiti. Ovo smatram činom agresije, a koja dolazi u režiji Srpskog narodnog vijeća, Milorada Pupovca i SDSS-a u Vukovaru. Duboko ste uvrijedili mene i Vukovarce. Pogazili ste sav napor i trud u procesu mirne reintegracije, jednako kao i vaša stranka i srpsko nacionalno vijeće", rekao je Penava.

Kolaru je rekao da ga je duboko uvrijedio. 

"Vaši su uzori četničke šubare. Zanima vas ono što niste uspjeli 1991., zanima vas samo uvesti ćirilicu u Vukovaru. Logori vam nisu bitni, nisu vam bitne silovane žene! Mrtva djeca vas ne zanimaju! Bitna vam je ideologija, velikosrpski projekt! Neće proći! Ako bude trebalo protiv velikosprske agresije jučer, danas, sutra svim sredstvima! Lijep pozdrav svima vama iz Vukovara," kazao je Penava i dobio pljesak.

"Ne možete prihvatiti trećinu stanovništva u Vukovaru, da mi nemamo legitimnost", odgovorio mu je Kolar.

Podsjetimo, "Da se bolje razumijemo" je kampanja Srpskog narodnog vijeća (SNV) čiji je cilj skinuti stigmu sa ćirilice i poslati poruku da korištenje tog pisma u privatnoj ili javnoj upotrebi ne ugrožava nikoga u Hrvatskoj, a pogotovo ne većinski narod.

Inače, na sjednici vukovarskog Gradskog vijeća na dnevnom redu je donošenje prijedloga Zaključka o dostignutom stupnju razumijevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga među građanima Grada Vukovara. Zaključak je na počeku sjednice predstavio gradonačelnik Penava. 

 

 

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Reci što misliš!