Ostani doma
Novosti / Hrvatska

SMATRAJU IH ŠTETNIMA

Prosvjed protiv vatikanskih ugovora: 'Ne želimo da hijerarhija crkve odlučuje o našim životima'

Prosvjed protiv vatikanskih ugovora: 'Ne želimo da hijerarhija crkve odlučuje o našim životima'
Marko Lukunic/PIXSELL

U Zagrebu se održao prosvjed Raskid7! u kojoj je izražena želja za revizijom vatikanskih ugovora

Prosvjed Raskid7! u subotu je u Zagrebu okupio tristotinjak građana, a sa skupa je pozvano na potporu inicijativi Pokreta za sekularnu Hrvatsku za reviziju vatikanskih ugovora koje smatraju štetnima.

''Vatikanskim ugovorima država se predala''

"Po sedmi put govorimo o tome da je država vatikanskim ugovorima potpuno predala i darovala sebe, a da zauzvrat nije dobila ništa", poručila je Sanja Sarnavka iz organizacije Pokreta za sekularnu Hrvatsku.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Pozivajući na promjenu vatikanskih ugovora, ustvrdila je kako bi ih i vjernici i ateisti trebali pažljivije pročitati. Organizatori od obnašatelja vlasti traže prestanak prakse netransparentnog dijeljenja novca poreznih obveznika između crkvenih institucija i političara s kojima su povezani, traže obrazovanje u službi promicanja znanstvenih istina i kritičkog razmišljanja, a ne vjerske indoktrinacije.

Traže također i ravnopravnost građana pred zakonom te da mogu uživati slobodu vjerovanja i slobodu od vjerovanja. Zahtijevaju i strože kažnjavanje svećenika pedofila.

U ime udruge Protagora Vesna Puhovski poručila je kako se problem revizije vatikanskih ugovora i odvajanja crkve od države može riješiti samo dijalogom. 

"U sekularnom društvu svi su jednakopravni i nema ovakvih razlika koje su nametnuli vatikanski ugovori da ljudi koji nisu vjernici financiraju duhovne potrebe vjernika, da se vjera putem odgoja nameće od najranije dobi, i da se pravna regulacija u smislu financijskog izvještavanja ne odnosi na Crkvu", kazala je Puhovski.

Zastupnica pita zašto Crkva nije stala u zaštitu djevojčice 

Zagrebačka gradska zastupnica iz stranke Nova ljevica Rada Borić zapitala se kako to da Crkva nije stala u zaštitu djevojčice u slučaju grupnog silovanja u Zadru koje je potreslo Hrvatsku.

"Uvjeravaju nas da je raskid nemoguća misija, želimo poslati poruku da građani Hrvatske žele biti jednakopravni građani, a ne da nam političari i hijerarhija katoličke crkve, najčešće daleko od očiju javnosti, odlučuju o našim životima", naglasila je Borić, dodavši da više ne žele religijski motiviranu diskriminaciju građana.

U ime stranke Pametno govorio je akademik Vlatko Silobrčić naglasivši kako vatikanski ugovori govore suprotno sekularnosti, da je u ugovorima Hrvatska partner koji sve daje, a malo dobiva.

Smatra kako Crkva u Hrvatskoj ima poziciju koja je suprotna Ustavu te da je rješenje svega propitivanje ugovornih obveza i njihovo usklađivanje sa realnošću.

Gradski zastupnik Naprijed Hrvatska Renato Petek poručio je kako je Crkva nebrojeno puta dokazala da ne slijedi ni vlastite vrijednosti i nauk te se pita zaslužuju li onda financiranje.

Predsjednička kandidatkinja stranke Radnička fronta Katarina Peović poručila je kako prosvjetni radnici i medicinske sestre Vladi moraju poručiti da laže kada tvrdi da nema financijskih sredstava za povećanje njihovih plaća.

"Crkvi se daje najmanje milijardu kuna, preko netransparentnih davanja lokalne uprave i samouprave", kazala je Peović i dodala kako se za razmještaj križa na Hipodromu za stotinjak metara dalo pola milijuna kuna.

Među okupljenima na prosvjedu bila je predsjednička kandidatkinja Starta Dalija Orešković.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!