Novosti / Hrvatska

Iz hotela tvrde da je sve u redu

FOTO 'Razboljeli smo se u hotelu u Rovinju. Plikovi bole kao da ti čavle zabadaju u kožu'

FOTO 'Razboljeli smo se u hotelu u Rovinju. Plikovi bole kao da ti čavle zabadaju u kožu'
Vijesti.hr

Još nekoliko žena na Instagramu požalilo da im se isto dogodilo u tom hotelu. Iz hotela sve odbacuju

Zagrebačka obitelj koja je željela odmarati i uživati u poznatom rovinjskom hotelu, doživjela je neugodno iskustvo. Naime, njihova kćer u dobi od 2 godine i 11 mjeseci, razboljela se još tijekom odmora, a nakon nje su se razboljeli i roditelji.

Otišli u poznati hotel u Rovinju pa dobili opaku zarazu

Majka djevojčice, Ana J.B., za njihove je zdravstvene probleme prozvala hotel i neodgovarajuću higijenu u dječjem bazenu.

Na adresu redakcije Vijesti.hr-a poslala je i fotografije koje, kako kaže, svjedoče ozbiljnosti bolesti s kojim se susrela čitava obitelj. 

Fotografije pogledajte u FOTOGALERIJI.

"Odlučili smo otići na obiteljski odmor u hotel Amarin u Rovinju. Sve je bilo u redu dok moj kćerkica nije dobila temperaturu te počela kašljatI i šmrcatI. Djelovalo je kao da se prehladila. Trajalo je šest dana, a kada smo stigli kući, pojavio se i osip. To izgleda strašno i iznimno je bolno. Slično je vodenim kozicama, ali svaki taj plik koji izbije boli kao da ti netko čavao zabija u kožu", ispričala je za Vijesti.hr, Ana J.B. koja se u međuvremenu i sama zarazila baš kao i njezin suprug.

Bolest se komplicira

Osim plikova po tijelu, dijete je dobilo i afte u ustima.

"Vodili smo je njezinoj pedijatrici, a potom i u jednu privatnu polikliniku. Liječnici su utvrdili da je riječ o bolesti ruku, nogu i usta. Riječ je o zaraznoj bolesti koju je moja kćer, sigurna sam, dobila u dječjem bazenu u hotelu. Naime, još mi je jedna mama iz Zadra, koja je s obitelji u isto vrijeme ondje boravila, rekla kako je i njezin sinčić dobio istu bolest, ali se nije tako jako manifestirala", ispričala je zabrinuta majka koja je ustvrdila kako ne želi tužiti hotel, ali želi upozoriti druge možebitne goste kako bi izbjegli ovakve neugodnosti.

Majka koja nam se javila požalila se i kako je poslala upit u hotel, ali su ondje 'krivicu prebacili na druge goste odnosno roditelje'.

'Voda je zdravstveno ispravna za kupanje'

Poslalali smo upit hotelu Amarin te ih zamolili da se očituju o slučaju. Njihov odgovor je ubrzo stigao, a prenosimo ga u cijelosti:

'Zahvaljujemo na upitu.

Family hotel Amarin provodi redovne kontrole kakvoće hrane, vode u bazenima te visoke i striktne razine standarda higijene u svim odjelima hotela. Upravo je posljednjom analizom vode bazena koja je napravljena 7. listopada utvrđeno da je voda zdravstveno ispravna za kupanje.'

Još slučajeva zaraze?! 

Istražujući slučaj, na društvenim smo mrežama naišli na još nekoliko sličnih primjera zaraze. Na Instagramu se još nekoliko žena požalilo da im se ista stvar dogodila u tom istom hotelu.

Iako se zaraza siri hotelom, ne mora biti da je hotel odgovoran.

Što je bolest ruku nogu i usta?

Bolest ruku, nogu i usta je akutna upala usta s mjehurićima na dlanovima i tabanima. Blagog je tijeka. Uzrokuje je Coxsackie virus tip A. Od ove enterovirusne bolesti najčešće obolijevaju djeca do 10 godina starosti, ali i odrasli. 

Obično se javlja u obliku epidemija ljeti i u ranu jesen, no pojedinačni slučajevi mogu se javljati tijekom cijele godine, pojašnjeno je na stranicama HZJZ-a koprivničko-križevačke županije.

Inkubacija traje od 3 do 5 dana. Počinje s odbijanjem hrane, povišenom tjelesnom temperaturom od 38 do 39°C u trajanju od 1 do 2 dana te grloboljom. Karakteristične su vezikule u usnoj šupljini i na jeziku. 

Osip se javlja u 75% slučajeva. Manifestira se kao promjene nalik prištićima veličine nekoliko milimetara, sivkaste boje s crvenim rubom na prstima nogu, ruku, na dlanovima i stopalima koje se postupno pretvaraju u vezikule.
Promjene na koži i sluznicama traju od 7 do 10 dana.

Najčešće je izvor zaraze osoba s asimptomatskom infekcijom.
Zaražene osobe izlučuju virus sekretom ždrijela i stolicom, a zarazne su i nekoliko tjedana nakon prestanka simptoma. Bolest se prenosi u direktnom kontaktu sa zaraženom osobom, a širi se i indirektno preko različitih predmeta.

Kako liječiti bolest ruku, nogu i usta?

Ne primjenjuje se nikakva specifična terapija, liječenje je simptomatsko.

Uzimaju se lijekovi koji ublažavaju bol i snižavaju povišenu tjelesnu temperaturu.
Ukoliko je potrebno, za promjene na koži koje puknu može se primijeniti antibiotik.
Zbog bolnog i otežanog gutanja, važno je da se uzima dovoljno tekućine kako bi se spriječila dehidracija.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!