Ostani doma
Novosti / Hrvatska

neće dobiti podršku

Maras kritizirao gradonačelnika: 'Prioritet Bandića su spomenici i kumovi, a ne obrazovanje i građani'

Maras je najavio da SDP neće podržati niti izvješće o radu gradonačalenika Bandića za prvih šest mjeseci ove godine

Šef zagrebačkog SDP-a Gordan Maras najavio je da SDP u srijedu na sjednici Gradske skupštine neće podržati prijedlog polugodišnjeg izvještaja o izvršenju proračuna za 2019. jer tvrdi da su prioritet gradonačelnika Milana Bandića "spomenici i kumovi", a ne obrazovanje i građani.

Maras je na konferenciji za novinare najavio da SDP neće podržati niti izvješće o radu gradonačalenika Bandića za prvih šest mjeseci ove godine. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Nije normalno da u gradu Zagrebu u prvih šest mjeseci ulažemo u obrazovanje, odnosno u vrtiće i osnovne i srednje škole manje od 15 milijuna kuna, a s druge strane da imamo u proračunu stavku od preko 100 milijuna kuna za žičaru i spomenike, rekao je Maras.  

"Prioritet gradonačelnika Bandića su spomenici i kumovi, a ne obrazovanje i građani Zagreba", ustvrdio je.

Pozvao je gradonačelnika da odustane od GUP-a. Rekao je kako se većina gradskih četvrti protivi njegovu donošenju, a ukoliko Bandić nije siguran u to da građani ne podržavaju GUP neka raspiše referendum. 

Istaknuo je kako je Vijeće Gradske četvrti Trešnjevka-sjever koje predstavlja 60 do 70 tisuća sugrađana i službeno od gradonačelnika i Gradske skupštine zatražilo raspisivanje referenduma te najavio da će SDP na tome inzistirati.

"Očito je na djelu trgovina i koruptivni dogovor između gradonačelnika i HDZ-a jer vidimo da je HDZ suzdržan prilikom glasanja na vijećima gradskih četvrti. Očito premijer Plenković čeka da Bandićevi 'žetončići' dignu ruke za državni proračun u Hrvatskom saboru i nakon toga da pusti GUP, odnosno da gradonačelniku Bandiću da svoje ruke u Gradskoj skupštini", tvrdi Maras.

"Tu vrstu koruptivnog dogovora između HDZ-a i gradonačelnika Bandića trebamo po svaku cijenu spriječiti", kaže predsjednik zagrebačkog SDP-a. Uz raspisivanje referenduma, Maras je najavio da u SDP-u "imaju još neke adute u rukavu" koje će prezentirati na sljedećoj sjednici Gradske skupštine. 

Maras se osvrnuo i na mjeru roditelj odgojitelj za koju je rekao da nije demografski dala rezultate a za nju se izdvaja skoro 400 milijuna kuna iz gradskog proračuna na godišnjoj razini, te je najavio da će SDP na današnjoj sjednici podržati inicijativu Kluba zastupnika GLAS-a i HSU-a da se nakon 30. lipnja 2020. ta mjera ukine. 

On tvrdi kako je Bandić na žalost izgubio fokus jer mu fokus više nisu građani Zagreba već mu je fokus "da zadovolji kumove". Objasnio je da uvijek za Grad rade dvije, tri iste tvrtke.

"Tu se vrte jedni te isti izvođači koji rade i na rotoru, i na žičari i na spomenicima. Sve je to dio jednog istog kruga ljudi. Tako da je očito zadnjih godinu i pol dana mandata Bandić odlučio pokloniti ne građanima, nego kumovima", ocijenio je Maras.    

Reci što misliš!