Novosti / Hrvatska

proračun uravnotežen

Marić se u petak sastaje sa sindikatima, tema osnovica: 'Ponuda je vrlo izdašna'

Marić se u petak sastaje sa sindikatima, tema osnovica: 'Ponuda je vrlo izdašna'
Sanjin Strukić/Pixsell

Premijerova najava o povećanju osnovice za 6,12 posto iduće godine imat će veliki efekt na proračun

Ministar financija Zdravko Marić najavio je u srijedu da će u petak i ponedjeljak razgovarati o osnovici sa sindikatima javnih i državnih službenika, a spreman je i na razgovor o koeficijentima s prosvjetnim sindikatima, no proračun ima svoja ograničenja.

"Imamo sastanak u petak sa sindikatima javnih, a u ponedjeljak sa sindikatima državnih službi, tema je osnovica", rekao je Marić novinarima nakon užeg kabineta Vlade.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Dodao je kako je premijerova najava o povećanju osnovice za 6,12 posto iduće godine svim javnim i državnim službenicima "vrlo izdašna ponuda" koja će imati "veliki efekt na proračun".

No, ponovio je da to povećanje plaća neće povećati deficit već će proračun za iduću godinu biti uravnotežen.

"Ideja je da se kroz povećanje osnovice korigiraju plaće i na neki način honorira rad svih državnih i javnih službenika, a pitanje koeficijenta i dodataka  treba riješiti na adekvatan način nakon podrobne analize akata koji reguliraju tu problematiku, za to će nam trebati vremena", kaže Marić.

Ustvrdio je da time Vlada ne kupuje vrijeme. "Koeficijenti i dodaci su jako važna tema, za koju nam treba malo podrobnija analiza", naglasio je Marić.

Novinari su ministra pitali hoće li se sastati s prosvjetnim sindikatima, koji su već treći tjedan u štrajku, kao što je prethodno najavio predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak.

"Ne znam u ovom trenutku je li sastanak dogovoren i hoće li biti dogovoren, nisam bježao od nikakvog sastanka da me netko pozove, spreman sam razgovarati o svemu", odgovorio je Marić. 

No, proračun kao takav ima svoja ograničenja, ono što smo nedavno ponudili je maksimum što državni proračun može podnijeti, naglasio je ministar financija.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Reci što misliš!