Novosti / Hrvatska

Problemi za kaptol

Novi trendovi: U Hrvatskoj je sve manje vjernika, a drastično se srozalo i povjerenje u Crkvu

Krajem prošlog stoljeća u Crkvu je povjerenje imalo gotovo 63 posto građana, dok se lani taj postotak srozao na svega 38 posto

Sve manje vjernika i sve manje povjerenje u Crkvu, glavni su to zaključci upravo objavljenog istraživanja o religijskim promjenama u hrvatskom društvu od 1999. do 2018.

Autori su na reprezentativnom uzorku ustanovili kako se u gotovo dva desetljeća smanjio broj vjernika koji redovito prakticiraju vjeru, a posebno je drastičan pad povjerenja u Crkvu kao instituciju. Krajem prošlog stoljeća u nju je povjerenje imalo gotovo 63 posto građana, dok se lani taj postotak srozao na svega 38 posto, što znači da tek svaki treći građanin na Kaptol gleda s povjerenjem.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

I navike vjernika su promijenile pa je tako 1999. redovito misu pohodilo 31 posto vjernika, 20 godina kasnije svega 22,5 posto, dakle svaki peti građanin ide na vjerske obrede redovito.

A što se broja religioznih osoba tiče, rimokatolicima se 1999. smatralo 86,3 posto ispitanih, lani njih šest posto manje. U istom razdoblju porastao je broj građana koji se ne smatraju pripadnicima nijedne vjere, s njih 11,3 posto na 17,9 posto. Više je deklariranih ateista, 5,4 posto u odnosu na 2,9 posto prije 20 godina. Evo kako jedan od autora istraživanja tumači ove rezultate.

"S jedne strane imamo 40 posto ljudi koji idu u Crkvu gotovo nikada ili jako rijetko, s druge strane imamo 35 posto vjernika koji idu redovito u Crkvu i koji su jako povezani s crkvenim učenjem. Dakle, imamo jednu polarizaciju, ja bih rekao 40 prema 35 vrlo distanciranih vjernika i vrlo intenzivnih vjernika. Dakle imamo polarizaciju, odnosno normalizaciju stanja koja se dogodila od 1999. do 2008.", rekao je jedan od autora istraživanja Siniša Zrinščak, profesor sociologije na Pravnom fakultetu u Zagrebu.

Komentar na ove, za Crkvu dosta zabrinjavajuće rezultate potražili smo i na Kaptolu.

"Prema istraživanju se vidi da je porast kod mladih veći nego što je nekad bio, znači da je budućnost pozitivna", šturo je komentirao kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!