Ostani doma
Novosti / Hrvatska

PRAVO NA STANOVANJE

Čeka li nas pad cijena? Guverner HNB-a u Rovinju: 'Tržište nekretnina u Hrvatskoj se pjeni!'

Čeka li nas pad cijena? Guverner HNB-a u Rovinju: 'Tržište nekretnina u Hrvatskoj se pjeni!'
Grgo Jelavić/Pixsell

Vujčić je izlaganje mahom posvetio rastu rizika na nebankarskom tržištu

Tržište nekretnina u Hrvatskoj se pjeni, cijene su na razinama od prije krize, posebno to vrijedi za Jadran, a i Zagreb je na dobrom putu. U nekretnine ulažu i građani i poduzeća, svi love prinose jer su kamate niske. No, tržište nekretnina je ciklično, osim faze rasta postoji i faza pada te postoje velike neizvjesnosti u drugoj fazi tog ciklusa, poručio je guverner HNB-a Boris Vujčić s Konferencije Zagrebačke burze u Rovinju.

Vujčić je izlaganje mahom posvetio rastu rizika na nebankarskom tržištu na koje središnja banka ne može utjecati, ali detektira problem na način da promatra odstupanja između troškova izgradnje nekretnina i cijena, a tu je došlo do spomenutog raslojavanja , piše Novi list

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Vujčić tvrdi da banke nisu u opasnosti jer se se u nekretnine ne ulaže toliko iz kredita, no ono što od kredita raste u sektoru poduzeća je ulaganje u građevinu, turizam i nekretninski biznis, dakle sve je povezano.

Razdoblje niskih, čak i negativnih stopa u eurozoni će se nastaviti, iako je takva politika sve manje učinovita, odnosno može postati kontraproduktivna, da potiče kontrakciju a ne ekspanziju. Pitanje je, je li strpljen ovdje i spašen, kaže Vujčić.

Guverner je detektirao problem, no ako je monetarna politika tu neefikasna, može li fiskalna pomoći da se prestane stvarati balon na tržištu nekretnina, pitanje je upućeno ministru financija Zdravku Mariću koji je slušao Vujčićevo izlaganje.

On je odgovorio da se o porezu na nekretnine, unatoč promijenjenim okolnostima, sa strane Vlade ne razmišlja. Kaže i da mjere subvencioniranja kupnje nekretnina koje provodi upravo Vlada nisu ni glavni ni jedini razlog što to tržšte raste, jer su to, kaže, ogromni volumeni, a s druge strane, što da oni čine kad i sam regulator priznaje da je nemoćan.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!