Novosti / Hrvatska

KONTROVERZNI DUBRAVKO PONOŠ

Vrdoljak priznao za RTL: 'Zaposlio sam smijenjenog šefa Fonda za okoliš u svojoj firmi'

Predsjednika HNS-a iznenadilo pitanje RTL-ove Damire Gregoret u razgovoru o svađi u koaliciji

Najnoviji sukob u koaliciji kojoj prijeti raskol uoči donošenja proračuna jer navodno dvoje ministara iz Hrvatske narodne stranke neće dići ruke za takav prijedlog i prijete izlaskom iz Vlade.

Koliko u tome ima istine i čemu cijela ova situacija, otkrio je našoj reporterki Damiri Gregoret gost RTL-a Danas - predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Možemo jednostavno zaključiti da borbom za korekciju nepravde i povećanje koeficijenta obrazovnim djelatnicima, izborili smo povećanje osnovice za sve djelatnike. Manje je bitno kome se to pripisuje, najbitnije je da to jest pomak i da treba nastaviti razgovarati u tom smjeru, prema povećanju plaća učiteljima i profesorima. Cilj reforme je povećati plaće, da djeca imaju motivirane učitelje", kazao je Vrdoljak i negirao da se sve radi zbog "nabijanja rejtinga":

"Ne, mi se borimo za veće plaće i reformu obrazovanja, a ne za rejting."

Na pitanje koje je točno HNS prijedloge ponudio, Vrdoljak nije želio odgovoriti.

"Nije moje da to iznosim. Očekujemo da će se obnoviti dijalog jer bez razgovora i dijaloga nećemo doći do rješenja."

Ali, iz HDZ-a su rekli da neće pristati na ucjene. Ta poruka se mogla čuti i danas, što znači da je očito odbijen prijedlog.

"Moj je posao obnoviti dijalog i naći rješenje kroz razgovor. O sadržaju ne mogu ja, nije to moj posao, to moraju ministri, premijer i sindikati, koji moraju prekinuti situaciju u kojoj najviše ispaštaju djeca", ističe Vrdoljak.

No, što ako se u četvrtak na sjednici Vlade nađe proračun u kojem nema svega za što se HNS zalaže?

"Nama je jučer predstavljen nacrt proračuna i na izričito pitanje kolege Batinića da li se prijedlogom Nacrta podrazumijeva korekcija ili ponuda kojom će se ići prema sindikatima, rečeno mu je da nije. Ako je to tako, mi niti možemo niti želimo usvajati taj proračun", pojasnio je Vrdoljak.

Znači li to da HNS više neće biti u Vladi i da su spremni čekati da ih tajnica razriješi na sjednici?

"Očekujemo rješenje situacije štrajka prije izglasavanja proračuna. Mi nismo ušli u Vladu prije dvije i pol godine ni sa kojim drugim ciljem no obrazovnom reformom. Sve smo napravili, izgradili smo kuću s čvrstim temeljima", pokušao je objasniti.

Ali, Vlada bez HNS-a može funkcionirati.

"Bez problema, kao što je netko nekad mogao bez HNS-a izvesti reformu u škole, ali nitko to 25 godina nije napravio. A napravili smo vrhunski posao, napravili smo izvrsnu kuću na dobrim temeljima i sad govorimo da se ne može u nju."

Ipak, ključno je pitanje hoće li HNS napustiti Vladu ukoliko se ne poštuje tzv. ultimatum, ako proračun bude usvojen i ne bude odgođen za tjedan nakon sljedećeg.

"Mi ni na čemu ne inzistiramo osim na realizaciji obrazovne reforme i veće plaće zaposlenih u obrazovanju. Vi se fokusirate na emociju političara, činjenica je jedna, reforma je unutra, moramo se vratiti ljudima..."

Ivan Vrdoljak konstantno je govorio jedno te isto i odbijao odgovoriti na pitanje, koje mu se nanovo ponovilo, a riječ je o izlasku iz Vlade samostalno ili izbacivanjem.

"Mislim da građane Hrvatske ne trebaju zabavljati osobne emocije ili odnosi između političara, prvenstveno ih treba zanimati rezultat koji se isporučuje. Mi se borimo za rezultat ove Vlade i dva ministarstva koja vodimo", rekao je Vrdoljak.

Očito, HNS ne misli izaći iz Vlade i nije spreman na izbore, što ne čudi s obzirom da je po posljednjem CRO Demoskopu rejting HNS-a 1,7 posto.

"Ne borimo se za rejting i volio bih da ne idemo na izbore već da se povećaju plaće i završimo mandat do kraja."

Što se tiče predsjedničkih kandidata, Vrdoljak stoji uz ono što je HNS i odlučio - da se odluka o predsjedniku donosi u Saboru.

"Ne želimo na ovaj način isticati svog kandidata ili podržati bilo kojeg drugog na ovaj način ako želimo u sljedećem mandatu doći do izbora kroz Sabor", istaknuo je Vrdoljak.

Morao se osvrnuti i na činjenicu da je zaposlio u svojoj firmi bivšeg direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravka Ponoša samo tri dana nakon što je 18. listopada razriješen.

"Njegovi su poslovni rezultati izvrsni, njegovi istupi nisu i imali su posljedice. Mislim da se ne trebamo koncentrirati na osobne odnose. Njegovi rezultati u Fondu su neosporni", kazao je na kraju Vrdoljak.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!