Novosti / Hrvatska

RODITELJI U AKCIJI UPOZORAVAJU

'Rodilišta nemaju pravo nametati rodiljama odluku o tome tko će im biti pratnja na porodu'

'Rodilišta nemaju pravo nametati rodiljama odluku o tome tko će im biti pratnja na porodu'
Pixabay

Praksa o omogućavanju pratnje na porodu u rodilištima vrlo je neujednačena diljem Hrvatske

Zbog nedavnog incidenta u varaždinskom rodilištu nadopunjen je tamošnji Pravilnik o kućnom redu i pravilu ponašanja, no ta je odluka izazvala nezadovoljstvo u javnosti pa je udruga Roditelji u akciji (RODA) pokrenula peticiju 'Moj porod - Moja Pratnja - Moj izbor' protiv ograničavanju pratnje na porodu, koju se može potpisati do kraja listopada.

Peticijom se od Ministarstva zdravstva traži da hitno svim rodilištima naloži da omoguće svakoj rodilji da uza sebe za vrijeme poroda ima pratnju po svom izboru te da ukinu sve uvjete i ograničenja koje pratnja na porodu treba ispuniti poput pohađanja tečaja, srodstvo s rodiljom, plaćanje naknade i slično.

Također, peticijom Se traži da se uvede mogućnost pratnje za vrijeme carskog reza pod spinalnom anestezijom za dobrobit majke i djeteta te mogućnost kontakta koža na kožu djeteta s partnerom kada ga majka nije u mogućnosti ostvariti.

“Praksa o omogućavanju pratnje na porodu u rodilištima vrlo je neujednačena diljem Hrvatske - u nekim rodilištima rodilja je slobodna odabrati pratnju po vlastitoj želji, u drugima je pratnja moguća tek uz plaćanje, dok je u trećima pratnja uvjetovana pohađanjem tečaja. To je u suprotnosti s najboljim praksama temeljenim na znanstvenim dokazima koje zagovaraju stručne organizacije diljem svijeta. Pratnja na carskom rezu i dalje je gotovo nemoguća u Hrvatskoj, iako je to praksa koja u Europi postoji desetljećima,” upozoravaju iz udruge Roda.

Kažu da je kap koja je prelila čašu pa su baš sada pokrenuli peticiju bila odluka Varaždinskog rodilišta da strogo ograniči pratnju na porodu u tom rodilištu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

“Varaždin je nekad bio svijetla točka po pitanju rodilišta koji je prijatelj majki i obitelji - ovom odlukom su jasno pokazali da se prakse mogu unazaditi preko noći,” poručuju iz Rode, dodajući da najveći broj potpisnika peticije nakon Zagreba dolazi upravo iz Varaždina.

“Uz sva ograničenja, u mnogim je rodilištima i dalje praksa da se pratnji omogući ulazak u rađaonicu tek pred izgon djeteta iako je rodilji najvrijednija pratnja u ranijim i dužim fazama poroda. Ovom peticijom želimo dati do znanja da bi rodilje trebale imati mogućnost pratnje kroz cijeli porod, ne samo na kraju'', upozoravaju iz udruge Roda, u kojoj smatraju da je ''sramotna praksa hrvatskih rodilišta u kojima je rodilja i dalje prečesto na zadnjem mjestu”.

Cilj im je prikupiti što veći broj potpisa i peticiju predati Ministarstvu zdravstva uoči Dana ljudskih prava, 10. prosinca 2019. godine, a peticija je otvorena svima - mladima koji još ne planiraju obitelj, onima koji obitelj planiraju, mladim roditeljima, ali i svima koji smatraju da je slobodan odabir pratnje na porodu pravo svake rodilje.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Najgledaniji video

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!