Ostani doma
Novosti / Hrvatska

PRIRODNA BOGATSTVA

Najljepša europska ptica grabljivica: Nakon 50 godina crvena lunja opet se gnijezdi u Hrvatskoj

Najljepša europska ptica grabljivica: Nakon 50 godina crvena lunja opet se gnijezdi u Hrvatskoj
Pixabay

Posljednje gniježđenje ove vrste zabilježeno je 1968. i u Hrvatskoj se sve do lani smatrala izumrlom gnjezdaricom

Crvena lunja sve do nedavno smatrana je izumrlom gnjezdaricom, no 2018. je dojavljeno da se ženka crvene lunje (označena GPS odašiljačem od strane čeških kolega) zadržava u blizini Đakova što je upućivalo na moguće gniježđenje.

Aktivni par i gnijezdo su pronašli Dora Dvoržak, Adrian Tomik i Josip Ledinšćak iz Hrvatskog društva za zaštitu ptica i prirode, ali nažalost prilikom pokušaja prstenovanja mladih ptića u gnijezdu je pronađeno probušeno jaje. Iako gniježđenje nije bilo uspješno, nedvojbeno je dokazano - ponovno nakon točno 50 godina, podsjetili su ovih dana iz BIOM-a, jedne od vodećih organizacija civilnog društva za zaštitu prirode u Hrvatskoj koja nas predstavlja u BirdLife Internationalu, najvećoj svjetskoj mreži za zaštitu ptica i prirode.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Naime, ptice čine jednu od najzanimljivijih skupina životinja i s oko 9.600 opisanih vrsta diljem svijeta predstavljaju najbrojniju skupinu kopnenih kralješnjaka, a Hrvatska s obzirom na to da je veoma raznolika i bogata staništima, u samom je vrhu Europe po raznolikosti faune ptica. U Hrvatskoj je zabilježeno oko 400 vrsta ptica, od kojih je čak 230 gnjezdarica.

Većina vrsta koje se u Hrvatskoj pojavljuju široko su rasprostranjene, ali neke su ipak ograničene na određena područja. Nažalost, zbog ljudskog djelovanja, veliki broj vrsta ptica u Hrvatskoj je ugrožen, tako da se gotovo polovica njih nalazi u nekoj od kategorija ugroženosti u Crvenoj knjizi ugroženih vrsta ptica Hrvatske.

Nestajanje tradicionalnog stočarstva i poljodjelstva, sječa starih šuma, razvoj turizma i rekreativnih aktivnosti te krivolov samo su neki od razloga zbog kojih su ptice ugrožene, a pripadaju među najznačajnije pokazatelje stanja prirode i vrlo osjetljivo reagiraju na promjene u okolišu. Naime, pod okriljem ptica zaštićuje se i veliki broj drugih vrsta životinja, biljaka i staništa.

Stoga ne čudi oduševljenje koje je izazvalo ponovno gniježđenje crvene lunje u Hrvatskoj nakon 50 godina. Ova je ptica, koju se inače smatra i najljepšom europskom pticom grabljivicom, relativno česta gnjezdarica središnje i zapadne Europe.

Crvena lunja je ptica grabljivica iz porodice jastrebova, duga je 70 centimetara s rasponom krila do 150 centimetara, ima rašljast rep, crvenosmeđe i smeđe je boje. Živi po ravnicama Europe, uz rijeke, sve do Švedske na sjeveru. Hrani se malim sisavcima i pticama, gušterima, žabama, skakavcima i glistama. U našim je krajevima stanarica, a srodna joj je, ali manja, crna lunja koja je u nas selica.

''U Hrvatskoj se crvena lunja u prošlosti gnijezdila u kontinentalnom dijelu zemlje, dok je se u novije vrijeme moglo opaziti samo za vrijeme migracije te redovito na zimovanju, u istočnoj Slavoniji i Baranji. Posljednje gniježđenje ove vrste zabilježeno je kod Čaglina 1968. godine, a u Hrvatskoj se, sve do nedavno, smatrala izumrlom gnjezdaricom'', navode Dvoržak, Tomik i Ledinšćak.

GPS signal kretanja ženke crvene lunje (Screenshot/Ptice.net)

U svojem radu objavljenom u 'Pogledu u divljinu', godišnjem časopisu udruge Biom. opisali su potragu za gnijezdom i ptičjim parom te suradnji s češkim kolegama iz Zavoda za ornitologiju i stručnjakom za penjanje te otkriće da je gniježđenje bilo neuspješno, ali je nakon točno 50 godina nedvojbeno dokazano: ''Budući da su crvene lunje prilično vjerne svom gnijezdu, postoji mogućnost da će ovaj par, ukoliko preživi, pokušati ponovno gnijezditi na istoj lokaciji, ili čak u istom gnijezdu. … Nadamo se da će se scenarij od prošle godine ponoviti, te da će ova jedinka na proljeće ponovno zastati u Hrvatskoj, i da će ovaj puta gniježđenje biti uspješno''.

Crvena lunja bila je u međuvremenu u Mađarskoj i Italiji, a GPS odašiljač pokazao je da se u Hrvatskoj pojavljuje češće nego što se to mislilo: ''Posljednjih godina redovito je bilježena na migraciji i na zimovanju te sada i na gniježđenju. Budući da u istočnoj Hrvatskoj postoje odgovarajuća staništa, lako je moguće da ovo nije jedini par koji je gnijezdio ili će gnijezditi, kod nas, stoga bi u budućnosti na crvene lunje valjalo obratiti više pozornosti, pogotovo tijekom sezone gniježđenja''.

Pročitajte još: 

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!