Novosti / Hrvatska

bacanje prašine u oči

Maras o susretu premijera i Bandića: 'To je samo performans za očuvanje saborske i gradske većine'

Maras o susretu premijera i Bandića: 'To je samo performans za očuvanje saborske i gradske većine'
Youtube screenshot

Maras je poručio da su Zagrepčani razočarani Plenkovićem i načinom na koji upravlja državom

Predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras nazvao je u utorak sastanak premijera Andreja Plenkovića i zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića performansom, a priču oko projekata "bacanjem prašine u oči javnosti", jer se radi samo o dogovoru o zagrebačkom GUP-u i većini u Saboru i zagrebačkoj Skupštini.

"To je bio samo performans, nema iza toga ništa drugo osim čuvanja saborske većine i čuvanja gradske većine. Nema nikakvih projekata osim onih za koje slušamo godinama da će se realizirati, ponovljena obećanja", rekao je Maras na konferenciji za novinare zagrebačkog SDP-a.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ustvrdio je kako je očito postignut dogovor između Plenkovića i Bandića oko usvajanja GUP-a, što je danas "sa strane" potvrdio i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar, koji se unaprijed ograđuje što će njegovo ministarstvo dati pozitivno mišljenje na izmjene GUP-a.

"Štromar je sigurno donio odluku s obzirom na izjavu da se od njega ne očekuje previše jer je samo tehnička osoba i da je u Skupštini grada glasao bi protiv, ali kako nije - onda to neće moći učiniti. Moj je zaključak jednostavan - uputit će GUP u Skupštinu", kazao je Maras.

Poručio je ministru kako je struka već rekla svoje o izmjenama GUP-a pa je žalosno da će HNS i on osobno uputiti prijedlog izmjena u Skupštinu.

Zagrebački SDP ocjenjuje izmjene GUP-a neprihvatljivim jer pogoduju interesima nekolicine investitora koji će "zgrnuti ogromne količine novaca na konto Grada i njegovih građana", a Zagrepčani će izgubiti jako veliki dio zelene površine.

"To je rezultat njihova jučerašnjeg razgovora. Bandić će podržati Plenkovića u Saboru i obrnuto, Plenković Bandića u Skupštini", ustvrdio je Maras.

Plenković postao "kum korupcije"

Maras je poručio da su Zagrepčani razočarani Plenkovićem i načinom na koji upravlja državom jer se ne obračunava s korupcijom. "Postao je 'kum korupcije' zajedno s kumom Bandićem i predvodnik netransparentnog poslovanja, upravljanja i donošenja odluka", ustvrdio je Maras.

Poručio im je da se, umjesto da se razmeću projektima koje neće nikada ispuniti, počnu baviti konkretnim rješavanjem problema - odlaganjem otpada, rješavanjem gradskog prometa u kojem su neovisno o dobu dana uvijek gužve i grijanjem u Novom Zagrebu.

Most: ''Nakon sastanka Plenković-Bandić GUP će se izglasati iako je štetan''

Iz Mosta su u utorak ocijenili da će nakon sastanka premijera Andreja Plenkovića i zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića Generalni urbanistički plan (GUP) biti izglasan, iako je štetan za Zagrepčane.

 "Zagrebački GUP će biti izglasan po principu 'ti meni daš - ja tebi dam', dakle Bandićevi žetončići će glasovati o državnom proračunu u Hrvatskom saboru, a HDZ-ovi u zagrebačkoj Skupštini", rekao je zastupnik Marko Sladoljev na konferenciji za novinare u Saboru.

 GUP je, tvrdi, toliko štetan za građane Zagreba da "čak i Bandićevi zastupnici u gradskim četvrtima odbijaju glasovati za njega", jer se boje svojih birača. 

 Sladoljev ističe i kako Bandić u zapadnom dijelu Zagreba nije odustao od drobilice građevinskog otpada, koja bi "trebala biti dodijeljena Petru Pripuzu" u cementari u Podsusedu koja bi od obiteljskih kuća bila udaljena samo 200 do 300 metera i "štetna je". 

 'Mostovac' Slaven Dobrović kritičan je prema dosezima sastanka premijera i gradonačelnika te glavnoj poruci odaslanoj s tog sastanka - 'odgovornost i partnerstvo'. Ne radi se, kaže, o odgovornosti prema građanima, nego o međusobnoj odgovornosti partnera koje povezuje mnogo više ono što mogu izgubiti, nego nešto što bi mogli zajedno napraviti. 

Zagrebački bio-otpad vozit će se sto kilometara

 Ističe i kako se u Zagrebu njeguju samo veliki projekti, zato se govori o GUP-u, bolnici u Blatu, no pita se što je s postojećom infrastrukturom, komunalnim sektorom, "vapajućim problemom" zagrebačkog prometa.

 "O tome se ne vodi briga, Zagreb uporno ne koristi interventne novce za podizanje komunalnog sektora, gospodarenje otpadom, ne diže svoje kapacitete za reciklažu, nema sortirnica, kompostišta, nego bio otpad planira voziti u sto kilometara udaljeni grad", tvrdi Dobrović.

 Uskok ima puno prostora, odgovorio je Nikola Grmoja upitan slaže li se s tvrdnjom, odnosno pozivom predsjednika SDP-a Davora Bernardića Uskoku da istraži jučerašnji dogovor premijera i gradonačelnika. 

Mnogi će biti iza rešetaka, a ne stupovi društva  

 "Kad na vlast dođe nova politička snaga koja će dati slobodne ruke i represivnom sustavu i hrvatskom pravosuđu, tada će mnogi i iz ovoga 'antikorupcijskog saveza' i koji će biti u njemu, a i ovi koji su trenutno na vlasti biti iza rešetaka, a ne stupovi političkog sustava", poručio je Grmoja. 

 Radi se, pobrojao je, "od Ivana Vrdoljaka, Milana Bandića pa nadalje, a i do nekih koji su dio ili će biti dio 'antikorupcijskog saveza'".

"Tu prvenstveno mislim na istarski HDZ koji se zove IDS", rekao je. 

Predsjednik SDP-a u ponedjeljak je, komentirajući sastanak Bandića i Plenkovića, kazao kako je "očito" da je premijer na njega došao zamoliti Bandića za podršku njegovih zastupnika, a s druge strane morat će "narediti" da (HDZ-ovi) zagrebački zastupnici glasuju za GUP. 

 "Ako to nije primjer, odnosno opravdana sumnja na političku korupciju, ja ne znam što je. Mogu pozvati Uskok da istraži konkretan slučaj", rekao je Bernardić.

 

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Reci što misliš!