Ostani doma
Novosti / Hrvatska

RAVNOPRAVNOST NA PAPIRU

Diskriminacija u plaćama: 'Nema muških i ženskih zanimanja, samo dobrih i loših gospodarstvenika'

Zbog razlike u plaći u odnosu na muškarce, žene do kraja godine - rade besplatno

Diskriminacija u plaćama vidljiva je u svim poslovima, a najgora je situacija u uslužnim djelatnostima i u turizmu, gdje muškarci u prosjeku imaju gotovo dvostruko veću plaću nego žene.

Konobarica Lucija Bešlić i konobar Ante Bilobrk rade isti posao za istu plaću.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Jednako smo plaćeni i zaista mislim da je to fer i korektno, za posao koji jednako obavljamo. Bilo bi lijepo da je kod svih poslodavaca tako", kaže Bešlić.

"Bilo bi normalno da su plaće jednake među muškarcima i ženama, stvarno. Živimo u 21. stoljeću i trebala bi biti ravnopravnost između muškaraca i žena", kaže Bilobrk.

Da su ovi mladi ljudi iznimka, potvrđuju i brojke. Najveći jaz prisutan je upravo u uslužnim djelatnostima, gdje muškarci u prosjeku imaju gotovo dvostruko veću plaću u odnosu na žene. Velike razlike su i u zanimanjima iz prodaje. Na trećem su mjestu poslovi iz turizma i ugostiteljstva gdje zaposlenici imaju gotovo 20 posto veću plaću od kolegica.

"Manje imamo pogodnosti bilo koje vrste jer im je to dopušteno. Poslodavcu je sve dopušteno", upozorava Jasna Pranjić.

"Vrlo nepravedno, hitno treba raditi na tome'', ističe Tonka Dražić.

"Smatram da su žene kao djelatnice u ugostiteljstvu kao vrlo važnoj uslužnoj djelatnosti u Hrvatskoj nezamjenjive'', naglasila je Alma Harašić Bremec, voditeljica Kuharske akademije.

Stručnjaci upozoravaju da je riječ o dugogodišnjem sociološkom problemu za koji nema brzog ni jednostavnog rješenja.

"Neke poslove žene ne mogu obavljati. Znači, kad se radi o uslužnim djelatnostima tipa manualnim nosačima, kopanju...  to žene ne mogu obavljati. Ta razlika možda baš u tome nastaje", smatra Dragica Jerkov, predsjednica Udruge poslovnih žena KRUG.

"Doista osvješćujemo svoje poduzetnike da nema muških i ženskih zanimanja, ima samo dobrih i loših gospodarstvenika'', kaže Jozo Tomaš, predsjednik Hrvatske gospodarske komore Split.

Uz to, veliki problem je i zapošljavanje mladih žena i žena koje žele zasnovati obitelj.

"Žene kada odlaze na rodiljne dopuste, jednostavno gube svoj položaj koji su prije toga ostvarile. Tako da kad god se vrate na svoje radno mjesto, one počinju ispočetka", upozorava Jerkov.

Daleko smo od ravnopravnosti - procjene su da će muškarci i žene jednako zarađivati tek 2090. godine.

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!