Novosti / Hrvatska

ČUVAJMO LJUBAV

Katolici, muslimani, pravoslavci: Oni su gej, žive u vjeri i ne vide tu ništa čudno

Osuda i prijezir jer homoseksualnost nije prihvatljiva - ovi mladi tu borbu prolaze svakodnevno

U Zagreb je svoju priču došlo podijeliti 35 sudionika iz 11 europskih zemalja.

''U Crkvi, ili među jako religioznim ljudima, nikada ne izražavam svoju seksualnost. Znam da društvo to neće prihvatiti'', kaže Ana Diana Porumb iz Rumunjske.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

''Sveta knjiga Kuran ne prihvaća i zabranjuje homoseksualnost. Želim živjeti dobar život i želim imati sva svoja prava u Turskoj'', kaže Hayri Bekereci iz Turske.

Kako uključiti LGBT osobe u religiju, koja god bila - tema je radionice koja se prvi put održava u Zagrebu. Program Europske Unije, Erasmus plus, prepoznao je važnost ove teme.

''Većina nas dolazi iz zemalja s konzervativnom vjerskom tradicijom i dominantne institucije su dosta neprijateljski raspoložene prema LGBT pravima'', kaže organizator radionice Ivan Grgurić.

Osuda i prijezir jer homoseksualnost nije prihvatljiva - ovi mladi tu borbu prolaze svakodnevno.

Sada uče kako se ne osjećati loše zbog toga što su gej iako ih je baš to učila Crkva kojoj pripadaju.

''Mene osobno je nekih stavova koja Crkva izriče strah jer znam priče gdje su si ljudi oduzeli život. I ja sam bio u toj situaciji da si oduzmem život, ali znam da Crkva to ne želi'', kaže Mihael Sečen iz Rijeke.

''Ljubav je jako važna, ne smijemo je izgubiti i uništiti zbog prijepora 'za' ili 'protiv'. Moramo pronaći način kako se možemo bolje razumjeti'', kaže Pan Tudor Costea iz Rumunjske.

Sve velike religije, prema gejevima imaju jasan negativan stav. Iako i sami među svojim redovima imaju homoseksualce.

''U ovome trenutku, smatram se agnostikom. Nisam više rimokatolik. Vjerujem da se to dogodilo jer me Crkva nije prihvatila'', kaže Robert Attard s Malte.

Zato su se neki pronašli među protestantima jer tamo diskrimacije nema. Drugi svoju vjeru drže za sebe.

''Mislim da je religija dio nas, makar možda ne idemo često u Crkvu ili se molimo svaki dan. I dalje smatram da je to u nama'', kaže Porumb.

Djevojke koje vole djevojke, ali vjeruju u Boga postoje i u Hrvatskoj i u Srbiji i u Rumunjskoj i u Turskoj. Samo je to u mnogo zemalja još uvijek tabu tema.  Zato je njihova poruka: i vjernik gej je ok.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!