Ostani doma
Novosti / Hrvatska

MJESEC MUŠKOG ZDRAVLJA

Muškarci, idite na pregled! Movember vas podsjeća: Od raka testisa godišnje umire 800 Hrvata

Sve je počelo u Australiji prije 16 godina, a s vremenom su i Hrvati kao simbol borbe protiv zloćudnih bolesti prigrlili trend nebrijanja

Dobrodošli u Movember - "brkati mjesec'' muškog zdravlja u čijem je fokusu prevencija raka prostate. Premda je ova akcija pomalo šaljivog karaktera, treba ju shvatiti ozbiljno. Naimepretpostavlja se da će od raka prostate oboljeti svaki šesti muškarac. 

''Što je muškarac bez brkova? To se pita i sve više mladih'', kaže brijač Marko Šimunović u čijem je salonu u studenom velika gužva.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Nije baš jednostavna stvar imati brk. To ja volim reći i usporediti: to ti je ista stvar kao da imaš ženu samo što je on na brkovima i stalno vas muči. Šala mala, nemojte me krivo shvatiti, dame."

Brkovi su dio identiteta milijuna muškaraca diljem svijeta, osobito u studenom - mjesecu svjesnosti o muškom zdravlju - poznatom kao Movember. Sve je počelo u Australiji prije 16 godina, a s vremenom su i Hrvati kao simbol borbe protiv zloćudnih bolesti prigrlili - nebrijanje.

"Vodim računa o zdravlju, vrlo mi je to bitno zbog samog sebe. Prvo, zbog sebe i ostalih drugih ljudi koji su sa mnom", kaže Zagrepčanin Danijel.

Naglasak je na raku prostate kod muškaraca starijih od 60 godina i na raku testisa kod mladih muškaraca od 15 do 35 godina. Podaci su poražavajući - svaki šesti muškarac obolijeva od raka prostate. Prema posljednjim podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, 2337 je novooboljelih. A bitku s bolesti godšnje izgubi 800 muškaraca. Najčešći zloćudni tumor kod mladih muškaraca je rak testisa - oboli ih jedan posto. Ako se bolest otkrije na vrijeme, preživljavanje je gotovo stopostotno. Neda Ferenčić Vrban upozorava na simptome.

"To su otežano mokrenje, zadržavanje mokraće u mjehuru, gubitak potencije ili libida i bolna ejakulacija."

A bezbolan pregled jednom na godinu traje 10 minuta i može spasiti život djedu, ocu, partneru, prijatelju i mladiću...

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!