Ostani doma
Novosti / Hrvatska

PRESEDANSKA PRESUDA

Reportera RTL-a Ivana Žadu sud nepravomoćno osudio na 4 mjeseca zatvora uvjetno godinu dana zbog snimanja Josipa Đakića

Reportera RTL-a Ivana Žadu sud nepravomoćno osudio na 4 mjeseca zatvora uvjetno godinu dana zbog snimanja Josipa Đakića
RTL

Sutkinja Jasna Delić-Janković nije prihvatila argument obrane da je u konkretnom slučaju bila riječ o javnom interesu i da prema stavku 4. članka 143 Kaznenog zakona stoga nema kaznenog djela

Iskusni reporter RTL-ove Potrage Ivan Žada poslijepodne je na Općinskom sudu u Virovitici nepravomoćno osuđen na 4 mjeseca zatvora uvjetno uz rok kušnje od godinu dana zbog neovlaštena zvučnog snimanja saborskog zastupnika HDZ-a Josipa Đakića. Sutkinja Jasna Delić-Janković nije prihvatila argument obrane da je u konkretnom slučaju bila riječ o javnom interesu i da prema stavku 4. članka 143 Kaznenog zakona stoga nema kaznenog djela. 

Slučaj zbog kojeg je, prema javno dostupnim podacima, jedan novinar prvi put u Republici Hrvatskoj osuđen zbog kaznenog djela neovlaštenog snimanja i to tako rigoroznom kaznom – dogodio se još u listopadu 2018. godine.  

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Prvo je sin Josipa Đakića, Ivan Đakić, za šankom jednog kafića u prisutnosti više svjedoka zaprijetio premlaćivanjem Ivanu Žadi i poručio da će, ako treba - otići i u zatvor, a sve zbog Žadina novinarskog rada i pisanja o njegovu ocu – moćnom političaru i saborskom zastupniku HDZ-a. U drugom odvojenom suđenju, na istom Općinskom sudu u Virovitici - Ivan Đakić zbog toga je u lipnju ove godine nepravomoćno i osuđen na sedam mjeseci uvjetno, zajedno s još jednim kaznenim djelom - na ukupno 11 mjeseci uvjetnog zatvora. 

A nakon te prijetnje zbog koje je kasnije Ivan Đakić nepravomoćno osuđen, Ivan Žada, zabrinut za svoju sigurnost, nazvao je telefonom njegova oca Josipa Đakića.

Predstavio mu se kao novinar i pokušao s njim porazgovarati o prijetnjama njegova sina, a dio je kasnije prepričao na svom Facebook profilu i u razgovoru s nekim kolegama iz drugih medija. Nikad, do dan danas – nije objavljen audiozapis snimljenog razgovora u kojem saborski zastupnik komentira prijetnje zbog kojih je njegov sin nepravomoćno osuđen i u kojem psuje Ivana Žadu. 

RTL-ov reporter će se na presudu žaliti nakon što u roku od 15 dana primi i pisano obrazloženje.

A zbog istog kaznenog djela iz čl. 143 Kaznenog zakona taj isti Sud u Virovitici sudio je još jednoj novinarki, danas reporterki Potrage Danki Derifaj. No u njezinu slučaju Sud je donio odluku da je javni interes pretežniji od interesa zaštite privatnosti druge strane. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!