Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Zaboravljeni Titov brod

Prevozio je banane, na njemu je osnovan Pokret nesvrstanih, a sada je vrijeme za novi početak

'Galeb' je inače zaštićen kao kulturno dobro Republike Hrvatske

Novi početak za zaboravljenog Titovog ''Galeba''. Iza njega je poništavanje natječaja, pobuna oporbe zbog podizanja kredita, a pred njim pripreme za obnovu jer je brodogradilište Kraljevica odabrano kao izvođač radova.

"Radi se o brodu koji je počeo kao minopolagač i brod za trgovinu bananama, a završio je kao brod na kojem je u Jakarti 1955. u Indoneziji osnovan Pokret nesvrstanih", rekao je Jadranko Paškvan Stjepanović, po struci pravnik, ali i veliki ljubitelj povijesti.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

''Galeb'' je inače zaštićen kao kulturno dobro Republike Hrvatske i dio je projekta Rijeka - europska prijestolnica kulture. Većina novca za obnovu su europska sredstva, 33 milijuna kuna. 

Na ponovljenom natječaju brodogradilište ''Viktor Lenac'' javilo se s ponudom da brod obnovi za 60 milijuna, a ''Kraljevica'' za 45 milijuna kuna bez PDV-a. 

Kreditom od 44 milijuna kuna zatvorena je financijska konstrukcija ''Galeba'' i Palače šećerane. Sada se zna i izvođač radova. Tvrtka Dalmont, odnosno, brodogradilište ''Kraljevica''.

Iz brodogradilišta poručuju da ne mogu ništa komentirati dok ne potpišu ugovor. No, Riječani su zadovoljni što je priča dobila sretan kraj.

"Drago mi je da je krenula obnova i da će se obnoviti 'Galeb' i da će koristiti svima nama i naravno u turističke svrhe. Ja sa nadam da će sve biti O.K.", rekla je Gordana.

"Čini mi se da je to odlična simbolika za turizam, simbolizira ono vrijeme nesvrstanih, a još uz to će biti obnovljen", kaže još jedna Rječanka.

Nakon godina čekanja i propadanja ''Galeb'' je spreman postati jedan od glavnih riječkih turističkih aduta.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!