Novosti / Hrvatska

ĐAKIĆ PROTIV ŽADE

Zoran Šprajc: 'Fini gospodin iz Virovitice na račun antifašizma proživljava zvjezdane trenutke'

Sud je reportera Ivana Žadu nepravomoćno osudio na četiri mjeseca zatvora uvjetno, uz rok kušnje od godinu dana

Kada smo već kod finog i uglednog gospodina iz Virovitice, koji na račun antifašizma proživljava svoje zvjezdane političke trenutke, valja spomenuti da ugled predsjednika HVIDRA-e i saborskog zastupnika HDZ-a Josipa Đakića jako cijene i na Općinskom sudu u Virovitici.

Naime, po tužbi narečenog Josipa Đakića sud je reportera RTL-ove Potrage Ivana Žadu nepravomoćno osudio na četiri mjeseca zatvora uvjetno, uz rok kušnje od godinu dana. I to zbog toga što je kolega Žada snimao svoj razgovor s gospodinom Đakićem kojemu se požalio da mu je njegov sin, Ivan Đakić, isto jedan jako fini gospodin, zaprijetio premlaćivanjem zbog pisanja o njegovu ocu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Žada audiosnimku tog razgovora nije nigdje objavio nego ju je prepričao na svom Facebook profilu, ali sud je ocijenio da je riječ o neovlaštenom snimanju i nije prihvatio argument obrane da je u konkretnom slučaju snimanje razgovora bio javni interes.

Inače, mlađi Đakić je zbog prijetnji Žadi u drugom postupku nepravomoćno osuđen na sedam mjeseci zatvora uvjetno. Evo što o svemu kažu Ivan Žada i Hrvatsko novinarsko društvo.

"Ova predstava je za mene bila očekivana jer se sudilo u Virovitici... To je pritisak na slobodu medija u Hrvatskoj", kazao je Žada, a kritičan je bio i predsjednik HND-a Hrvoje Zovko:

"Hrvatsko novinarsko društvo šokirano je presudom prema našem kolegi Ivanu Žadi. Smatram da ova presuda nije u skladu s europskim strandardima zaštite slobode izražavanja jer se ovdje ne radi o privatnom razgovoru. Razgovor između državnih dužnosnika i novinara je uvijek tema od javnog interesa. Stoga će HND i njegov Centar za zaštitu slobode izražavanja pružiti punu podršku našem kolegi Ivanu Žadi, to uključuje i pravnu podršku u daljnjem tijeku ovog kaznenog postupka. A o tome da se novinare uhićuje, premlaćuje, tuži, kažnjava ovakvom kaznom, o tome ćemo izvijestiti sve međunarodne partnere. I ono što je vrlo zabrinjavajuće jest da se ovakve stvari događaju u zemlji članici EU koja uskoro preuzima predsjedanje Unijom."

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!