Novosti / Hrvatska

Odaziv je i dalje velik

Idući utorak štrajka se u tri županije, a sindikati poručuju: 'Možda trebamo uputiti glas prema Europi'

Idući utorak štrajka se u tri županije, a sindikati poručuju: 'Možda trebamo uputiti glas prema Europi'
Duško Jaramaz/PIXSELL

Objasnili su kako neće odustati dok se ne ispune zahtjevi 68.000 zaposlenih prosvjetara

Školski sindikati su se u petak obratili javnosti. Rekli su kako se može, ima i hoće za prosvjetare, ali Vlada RH ne želi, ne može i neće učiteljima dati veće plaće. Odaziv štrajka u petak je 94,13 posto. Županije koje će štrajkati u utorak su Krapinsko-zagorska, Varaždinska i Međimurska županija

"Vlada RH apsolutno ne stoji iza reforme u obrazovanju. Da stoje, ne bi dozvolili da nositelji reforme od njih doživljavaju poniženje i izraze nepoverenja te da su manje vrijedni od svih ostalih u zemlji", rekao je iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

No, kako su rekli iz sindikata, nema te odluke koja će spriječiti da učitelji rade kvalitetno i dobro, ali ih Vlada svakim danom sve više demotivira i podcjenjuje. 

Što se tiče reforme u obrazovanju, koja je počela 1. rujna, sindikati kažu kako učitelji uvijek na "svojim leđima iznesu reformu". 

"Ovo je teško podcjenjivanje svih zaposlenika u sustavu obrazovanja"

"Vlada RH je trebala ne novac predvidjeti jednog dana u budućnosti niti da će se nešto dogoditi s 1.7. sljedeće godine. Reforma je započela 1.9. Ovo je teško podcjenjivanje svih zaposlenika u sustavu obrazovanja", rekao je Mihalinec.

Kako je rekao Mihalinec, nije reforma dati školama tablete koje će zamijeniti pločice i krede. Kazali su i kako su svoje zahtjeve tražili još u ožujku ove godine

"Mi samo tražimo ono što je objektivno i što se trebalo osigurati davnih dana. Mi smo svoje zahtjeve komunicirali još u ožujku ove godine", kazao je Mihalinec.

Objasnili su kako neće odustati dok se ne ispune njihovi zahtjevi.

"Sindikati neće i ne smiju popustiti, ovo su zahtjevi 68.000 zaposlenih, otprilike 65.000 koji su u štrajku", rekla je Sanja Šprem iz Sindikata hrvatskih učitelja. 

"Vladi naš prosvjed ovoga tjedna nije puno značio"

Rekli su i kako ne očekuju čuda od sastanka s Vladom u ponedjeljak. Kako kažu, možda se trebaju ipak obratiti Europi.

"Vladi naš prosvjed ovoga tjedna nije puno značio, no predsjedanje EU-om nije tako daleko, možda će im tad značiti prosvjed. No ono što je prije je Kongres EPP-a od 19 do 21. studenog, kad će šefovi europskih država biti u Zagrebu. To očito znači da hrvatski učitelji trebaju uputiti glas prema Europi. Novi prosvjed, razmišljat ćemo da se poklopimo s tim terminom", rekla je Šprem.

Podsjetimo, u ponedjeljak neće biti nastave u Splitsko-dalmatinskoj i Požeško slavonskoj županiji

U ponedjeljak su s predsjednicima sindikata prosvjetara započeli pregovore nadležni ministri - ministar financija Zdravko Marić, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak te ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović. Nakon sastanka u ponedjeljak obje strane bile su složne u jednom - da dogovora nema.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!