Novosti / Hrvatska

Na telefonskoj sjednici

Pritisak urodio plodom: Odbor za veterane povukao amandman o Danu antifašističke borbe

Pritisak urodio plodom: Odbor za veterane povukao amandman o Danu antifašističke borbe
Patrik Macek/PIXSELL

Culej kaže da ne zna kojih je to sedam članova Odbora koji su glasali "za" povlačenje amandmana

Saborski Odbor za ratne veterane povukao je u petak svih pet amandmana koje je podnio na Vladin zakonski prijedlog o blagdanima, dakle i onaj po kojem bi državni praznik Dan antifašističke borbe, 22. lipnja postao spomendan i radni dan.

Zaključak o povlačenju amandmana Odbor je donio jednoglasno (sa 7 glasova za) na svojoj telefonskoj sjednici, razmatrajući svoje Izvješće s rasprave o spomenutom zakonu koja je održana prije dva dana, u srijedu 6. studenoga.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Da će Odbor povući svoje amandmane ranije je najavio predsjednik Kluba HDZ-a Branko Bačić, izvijestivši novinare da je predsjednik Odbora Josip Đakić na sjednici HDZ-ova Kluba rekao kako će u potpunosti podržati Vladin prijedlog Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima, kao i ostali članovi Odbora.

"Đakić je na Klubu bio eksplicitan da će podržati zakon. Do 14. studenoga još ima vremena, a stav Kluba je da se podrži zakon i odluka stranke, koja se jasno odredila prema ovom zakonu", kazao je Bačić.

Culej: Neću se izjasniti koji je moj stav o povlačenju amandmana

Saborski zastupnik HDZ-a Stevo Culej u petak je, nakon što je Odbor za ratne veterane na telefonskoj sjednici jednoglasno povukao amandmane na Zakon o blagdanima, među kojima i onaj da Dan antifašističke borbe više ne bude državni blagdan, nije htio jasno reći je li se izjašnjavao o amandmanima.

"Ja još ne znam što se dogodilo s amandmanom, vi vjerojatno imate više informacija od mene. Koliko vidim po medijima, amandmani su odbačeni i da su kolege odustale od amandmana i to je to", kazao je u izjavi novinarima.

Na pitanje je li ga telefonski kontaktirao predsjednik Odbora Josip Đakić kako bi se očitovao o povlačenju amandmana, Culej je kazao da se nije izjasnio i da se neće izjasniti te da je to njegov stav. Nije htio jasno odgovoriti je li ga Đakić nazvao, tek je rekao "to ću zadržati za sebe jesam li s kim i što sam pričao, ali ja ostajem kod svog".

Culej kaže da ne zna kojih je to sedam članova Odbora koji su glasali "za" povlačenje amandmana.

"Ne znam i ne mogu znati zato što nisam ni s kim kontaktirao", rekao je, a na pitanje misli li da je to dobra odluka odgovorio je da će svoje mišljenje zadržati za sebe.

"Izgleda da je u ovoj državi najbolje da svatko drži svoje mišljenje za sebe. Pored mišljenja Europske rezolucije o komunizmu i totalitarizmu, mi imamo svoje mišljenje pa ću tako i ja imati svoje mišljenje za sebe“, poručio je.

Na ponovljeno pitanje odbio je odgovoriti jesu li ga kontaktirali iz Odbora, samo je uzvratio da će svoje mišljenje zadržati za sebe, "kao što su mnogi zadržali svoje mišljenje Europske rezolucije o zločinima komunizma". "Svoje znanje i saznanja, životno iskustvo, sve što imam zadržavam samo za sebe i za one koji dolaze iza mene, za svoju obitelj, a vi dijelite dalje svima drugima", poručio je novinarima.

Upitan hoće li nakon povlačenja amandmana glasati za Zakon kazao je "ponosan sam što se vraća 30. svibnja, što se kao blagdan obilježavaju Vukovar i Škabrnja i to je moj doseg". Na kraju je na upit je li ljut što ga nisu zvali uzvratio riječima "ja sam uvijek zadovoljan".

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!