Novosti / Hrvatska

Ako piješ, ne vozi

Martinjski je vikend i policija je krenula u žestoke kontrole, posebno na određenim lokacijama!

Martinjski je vikend i policija je krenula u žestoke kontrole, posebno na određenim lokacijama!
Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Uspostavit će se veći broj kontrolnih punktova čije će se lokacije češće mijenjati

Pred nama je Martinje te je stoga na cestama maksimalan broj policijskih snaga u preventivno-represivnim akcijama.

Od 8. do 12. studenog 2019. godine, povodom narodnog običaja krštenja mošta, Martinje i očekivano povećanog broja sudionika u cestovnom prometu koji su konzumirali alkoholna pića, s ciljem preveniranja prometnih nesreća i njihovih posljedica, Ministarstvo unutarnjih poslova svoje aktivnosti, dodatno će usmjeriti na sprečavanje i sankcioniranje vožnje pod utjecajem alkohola.

Nadzor vozača provodit će se na lokacijama koje se statistički, ali i iskustveno iskazuju kao ugrožene u pogledu činjenja prometnih prekršaja i događanja prometnih nesreća zbog vožnje pod utjecajem alkohola. Uspostavit će se veći broj kontrolnih punktova čije će se lokacije češće mijenjati, objavili su iz MUP-a.

Kao upozorenje vozačima mogu poslužiti i prošlogodišnji rezultati Martinja, kada je na području Republike Hrvatske, na vožnju pod utjecajem alkohola i droga, ukupno kontrolirano 8.456 vozača. Od tog broja, pod utjecajem alkohola zatečeno je 729 vozača, a 11 vozača je odbilo alkotestiranje.

Savjeti vozačima koji su konzumirali alkohol: ostavite automobil parkiran na propisan način i pješačite - koristit će vam, a nećete nikoga dovesti u životnu opasnost,
koristite javni prijevoz, koristite usluge taxi prijevoza, jer će to biti daleko sigurnije, a i jeftinije, ako ste u društvu, unaprijed se dogovorite tko će ostati trijezan i voziti natrag,
zamolite nekoga trijeznog da vas odveze, ne sjedajte za upravljač najmanje 24 sata nakon ispijanja veće količine alkoholnih pića, vožnjom pod utjecajem alkohola ne dovodite u opasnost samo sebe, već i ostale sudionike u prometu, u noćima povećanog rizika (vikend) vozite sporije i opreznije, bez obzira jeste li popili ili niste, ne zaboravite da za upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola niti jedan razlog nije opravdan.

Smrtno stradavanje u prometnim nesrećama

Prema statističkim pokazateljima u deset mjeseci 2019. godine u prometnim nesrećama smrtno su stradale 242 osobe, od kojih su 124 osobe ili 51,2% poginule u nesrećama koje su se dogodile u dane vikenda, navode u MUP-u.

Statističko praćenje broja prometnih nesreća, iz godine u godinu, pokazuje da se upravo u studenom i prosincu - mjesecima božićnih i novogodišnjih blagdana i prazničnog raspoloženja, odnosno povećanog konzumiranja alkohola, povećanog kretanja pješaka, odlaska građana na godišnje odmore, dolaska naših državljana koji su na privremenom radu u inozemstvu i općenito povećanog domaćeg, ali i tranzitnog prometa na cestama, povećava i broj prometnih nesreća te time i stradavanja.

Stoga, kako je i ranije najavljeno, policija će do kraja godine nastaviti s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“ (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel), kao i prekršaje vozača mopeda i motocikala te prema ponavljačima teških prometnih prekršaja - recidivistima.

U poduzimanje aktivnosti biti će uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa: uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine, testeri za droge, uređaji za automatsko očitavanje registarskih pločica i dr.

Najgledaniji video

Category: 825 - 828

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!