Novosti / Hrvatska

Ide u utrku za šefa HDZ-a?

Penava: 'I ja sam bio član jedne Viber grupe, shvatio sam da me usporava u radu'

Penava: 'I ja sam bio član jedne Viber grupe, shvatio sam da me usporava u radu'
Davor Javorovic/PIXSELL

'Nije isključeno da ću krenuti osvajati čelno mjesto HDZ-a', poručio je Ivan Penava

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava u intervjuu za Media Servis komentirao je najnoviju aferu koja trese HDZ. Kazao je kako je i sam sudjelovao u nekim grupama spominjanima u aferi Whatsaap. Naime, u medijima su se pojavile poruke iz tih grupa u kojima su neki članovi HDZ-a širili govor mržnje i upućivali oštre kritike na čelne ljude stranke. "I sam je bio član jedne Viber grupe", otkrio je Penava.

"Moram reći da sam obrisao grupu nakon dva-tri dana kada sam ustanovio da ne mogu pratiti te poruke i da me to usporava u radu, da ću previdjeti nešto što mi je bitno za djelovanje Vukovara, to jest s terena. Tako da sam odabrao onu opciju leave and delete", kazao je vukovarski gradonačelnik. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Na pitanje treba li takve članove stranka sankcionirati, što će HDZ izgledno i napraviti, odgovorio je: "Budući da sam i sam vrlo često u takvoj situaciji, mislim da je stvar trenutka, težine teme i problematike koja se komunicira, a s druge strane i pozadine zbog čega to komunicirate. To je vrlo nezahvalno i trebalo bi usporediti slučaj do slušaja i vidjeti o čemu je bilo riječ. Naravno ako pozivate na lišavanja slobode i fizičke obračune, tome nema apsolutno mjesta na bilo kakvim društvenim mrežama".

Bezuvjetno podržava predsjednicu

U intervjuu je kazao i kako bezuvjetno podržava Kolindu Grabar Kitarović u utrci za Pantovčak i još jedan mandat. 

"Naravno da ima moju bezuvjetnu podršku. Siguran sam 99,9 posto da ima potporu cijelog HDZ-a", kazao je.

Grabar Kitarović je u svom programu obećala je da će inzistirati na tome da nalaženje nestalih bude postavljeno kao glavni uvjet za daljnji napredak pregovora Srbije oko njenog članstva u EU. Na pitanje je li to doživio kao iskreno ili tek puko predizborno obećanje i podilaženje dijelu birača, vukovarski gradonačelnik kaže kako je predsjednica to mislila potpuno iskreno. 

"Ne mislim da je to podilaženje jer je krupna stvar u pitanju. Jako veliki postotak populacije su stradalnici Domovinskog rata, nemoguće je s tom temom manipulirati, a ne osjetiti posljedice ako ti ljudi naiđu na neispunjena očekivanja", kaže.

Dodao je da tu nije samo problem nestalih, nego i cijeli niz drugih činjenica kada je u pitanju srspka strana. Kao primjer naveo je otkrivanje spomen ploče Mladenu Bratiću u Novom Sadu zbog čega je zatražio reaciju čelnika SDSS-a Milorada Pupovca, no dobio ju nije.

Kolona sjećanja

Prije nekoliko dana je predstavio ovogodišnji program Kolone sjećanja pod sloganom 'Vukovar - mjesto posebnog pijeteta'. Ističe da su završne pripreme u tijeku. Osvrnuo se i na političare koji na 18. studenoga izbjegavaju Vukovar.

"Meni kao osobi je to sasvim neprihvatljivo. Nikada ne bih kalkulirao sa svojim prisustvom tamo, poglavito kada čovjek obnaša neku dužnost, kada nije više samo osoba, ime i prezime, nego kada zastupa neke vrijednosti. Ne biti u Vukovaru 18. studenoga u tom kontekstu je za mene neprihvatljivo", poručuje.

Unatoč trzavicama unutar HDZ-a i vladajuće koalicije, siguran je da će se u četvrtak u Saboru izglasati izmjene Zakona o blagdanima prema kojima će 18. studeni postati blagdan i neradni dan i obilježavat će se kao Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje te sve žrtve Domovinskog rata.

Penava će sutra sudjelovati na Okruglom stolu "Ovčara - zločin bez kazne" na kojem će biti govora o neprocesuiranje ratnog zločina počinjenog na Ovčari od kojeg je prošlo 28 godina. Duže vrijeme vukovarski gradonačelnik upozorava na taj problem, prije nešto više od godinu dana bio je i prosvjed, no tvrdi do drugoga neće doći jer bi bio kontraproduktivan.  

"Probat ću kroz demokratske institute i poluge svoje stranke doći u poziciju koja će moći odlučivati i izazvati promjene. Nije isključeno da ću krenuti osvajati čelno mjesto HDZ-a. Svi smo mi robovi rezultata i tko ga nema, po meni mora odstupiti sa svojih položaja i ustupiti mjesto nekome tko će taj rezultat osigurati". poručio je Penava u intervjuu za Media servis. 

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Najgledaniji video

Reci što misliš!