Novosti / Hrvatska

jaka oluja

Totalni kaos u Dalmaciji: Oštećeno najmanje 15 auta, poplavljene rive, srušena stabla. Najgore tek dolazi

Vatrogasci imaju pune ruke posla diljem obale koja je na udaru jakog i olujnog juga

Za područje Dalmacije izdano je crveno upozorenje zbog vremenskih uvjeta jer se očekuje vrlo jako, a navečer i olujno jugo s udarima vjetra do 130 kilometara na sat, što podrazumijeva visoku opasnost za zdravlje ljudi, ali i za život opasne situacije, posebno za pomorce.

Nevrijeme u Dubrovniku

Jako jugo počelo je stvarati probleme već u rano poslijepodne. 

Prenosimo objavu Ravnateljstva Civilne zaštite vezanu uz očekivane vremenske neprilike, posebno na području Dalmacije -  Crveno upozorenje za područje Dalmacije.

Kako doznajemo iz PU splitsko-dalmatinske, do 16 sati oštećeno je oko 15 vozila na koja su pala stabla, grane ili neki na njih naletjeli ostali predmeti. 

"S obzirom na to da se, prema najavljenoj vremenskoj prognozi, potkraj dana očekuju još jači udari vjetra, savjetujemo građanima da, ako je moguće, vozila parkiraju na zaštićenim mjestima kako bi izbjegli oštećenja, zatim da budu oprezni u prometu te da prate vremensku prognozu. U slučaju jakog vjetra neka ne izlaze iz domova osim ako baš ne moraju", poručuju iz policije.

U Dubrovniku udari do 143 km/h

U Dubrovniku je tako na stanici Petka izmjeren udar juga od čak 143 km/h. Vatrogasci su zaprimili velik broj poziva te su intervenirali većinom zbog srušenih stabala na prometnicama. Županijski centar 112 danas je također zaprimio veliki broj poziva zbog odrona, pada električnih i PTT stupova te stabala.

Javljaju se problemi u prometu, što je uzrokovalo zastoje. Iz gradske uprave su upozorili na mogućnost oštećenja konstrukcija, rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Također, zbog jakih oborina koje se predviđaju postoji mogućnost poplava. Sve službe Grada Dubrovnika stavljene su u stanje pripravnosti.

Vjetar nosi jedrilicu u uvali Lapad

Pod jakim udarima vjetra u uvali Lapad sidro jedrilice jedva drži brod i veliko je pitanje hoće li izdržati. Nije poznato ima li koga na brodu s njemačkom zastavom. Riječ je o jedrilici koja je već nekoliko dana usidrena u uvali Lapad. 

U Splitu otpala fasada sa škole 

Ni vatrogasci u Splitu ne staju od intervenecija - ruše se stabla, prevrću kontejneri, a ponovno je popustila fasada na Zdravstvenoj školi u Šoltanskoj ulici, javlja Slobodna Dalmacija

Zbog jake kiše oko podneva komadi fasade počeli su otpadati sa sjeverne strane zgrade, tik pred ulazom u školu. Sva sreća da nikog nije bilo u tom trenutku na stepenicama. 

Ubrzo nakon dojave pred školu je stigla policija koja je upozoravala prolaznike na opasnu zgradu. Ravnateljica Mirjana Kurtović potvrdila je kako popodne u toj školi neće biti nastave.

Riječ je o školi koja je zbog jakog vjetra već nekoliko puta ostajala bez dijelova pročelja, a posljednji put sredinom ožujka kada je orkanska bura odlomila velike fasadne ploče s istočne strane školske zgrade.

Video: Šibenik Meteo

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Najgledaniji video

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!