Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Prognoza Dunje Mazzocco Drvar

Oluja hara Dalmacijom, ništa povoljnije vrijeme ni sutra: Na snazi narančasti i crveni Meteoalarm!

Oluja hara Dalmacijom, ništa povoljnije vrijeme ni sutra: Na snazi narančasti i crveni Meteoalarm!
Hrvoje Jelavic/PIXSELL/Vijesti.hr

Od jakog i olujnog juga i kiše jug zemlje trebao bi se bar malo odmoriti nakon srijede

Jako jugo na mahove udara jačinom i većom od 140 kilometara na sat i ne posustaje. Odlomljene su fasade, iščupana drveća... Crveni meteoalarm proglašen je za veći dio Jadrana, a posebno upozorenje izdano je za Grad Dubrovnik. U prekidu su mnoge brodske i katamaranske linije. 

U Dubrovniku se more prelilo preko rive, potapalo barke u Makarskoj, u Splitu je odletio krov škole, četvrti put otkad je obnovljena. Nisu dobro prošla ni stabla duž obale, a ni vozila ispod njih. Na Marjanu zabilježeni udari juga od 134 kilometra na sat razlog su zbog kojih su linije splitskih vatrogasnih postrojba "užarene" pa se pozivi uznemirenih građana broje u stotinama.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Nakon sunčanog listopada u studenom lijeva bez prestanka. Jugo je danas pokazalo svu svoju snagu. 

"Imali smo udar od 140 kilometara na sat i naglo je pala temperatura s 23 na 17", rekao je Zoran Jerinić, dežurni motritelj Meteorološke postaje Dubrovnik.

Oštećena vatrogasna vozila, nema nastave...

Od zapovjednika splitske Javne vatrogasne postrojbe Ivana Kovačevića doznaje se kako su dosad utvrđene veće štete na dvama vatrogasnim vozilima, četiri manje štete na osobnim automobilima građana. Jaki vjetar iščupao je lim na Domu mladih te dio fasade na Zdravstvenoj školi zbog čega poslijepodne nije bilo nastave. Srećom, nema dojava o ozlijeđenima.

Jako jugo u Kaštelima stvaralo velike valove

Ravnateljstvo Civilne zaštite priopćilo je da je oko 15 vozila oštećeno pri padu stabala, grana te ostalih predmeta. S obzirom na to da se, prema najavljenoj vremenskoj prognozi, potkraj utorka očekuju još jači udari vjetra, savjetuju građanima da automobile, ako je moguće, parkiraju na zaštićenim mjestima kako bi izbjegli štetu, zatim da budu oprezni u prometu i da prate vremensku prognozu. U slučaju jakog vjetra neka ne izlaze iz domova ako ne moraju.

Osim nevremena u Splitu, jako jugo poharalo je i susjedni Omiš, u kojem se podiglo more i potopilo dobar dio obale i gradskog trga. Isto je i u Trogiru, na Čiovu, u Kaštelima, gdje se razina mora podigla za nekoliko centimetara. 

Jugo je poremetilo i red plovidbe. Ne namjerava stati ni noćas, ni sutra. Vatrogasci posebice upozoravaju vozače. 

"Prilagodite vožnju uvjetima na cesti i pazite na odrone, odroni su jedan od većih problema", kaže Stjepko Krilanović, zapovjednik JVP Dubrovački vatrogasci.

U prekidu su gotovo sve trajektne, brodske i katamaranske linije na jugu Jadrana. Prekinuta je linija Zadar - Preko na Ugljanu koja se gotovo nikada ne prekida, javila je reporterka Nikolina Radić.

Od jakog i olujnog juga i kiše, jug zemlje trebao bi se bar malo odmoriti nakon srijede.

Što nas još čeka?

Dunja Mazzocco Drvar napominje kako nas i sutra očekuje olujno nevrijeme i to u području gdje je i danas najizraženije - na dijelu srednjeg i na južnom Jadranu. 

I opet, prije svega, zbog juga koje će puhati brzinom oko 120 kilometara na sat, a moguć je i pokoji malo jači udar. I kiša će biti obilna, očekuje se i do 60 litara po četvornome metru, no na jugu je mjestimice može pasti i stotinjak milimetara. Uz to, očekuje se još najmanje jedno izraženije dizanje mora, večeras na sjevernom dijelu Jadrana, a sutra rano ujutro u Dalmaciji pri čemu će se razina mora povisiti za oko pola metra, a valovi i do 2,5 metra.  

Nevrijeme u Dubrovniku

Sve je to posljedica približavanja duboke ciklone koja iz Tirenskog mora ulazi u Jadran, a u srijedu sredinom dana nalazit će se u srednjem Jadranu.

U unutrašnjosti jačanje kiše

Najdalje od same ciklone, u Slavoniji, sutra će biti većinom suho, djelomice sunčano, ali već od jutra razmjerno vjetrovito. U središnjoj Hrvatskoj dan će početi maglom i niskim oblacima, a prema sredini dana ponovno će početi i jačati kiša. U gorju i na moru prijepodne će još biti na snazi narančasti, odnosno crveni Meteoalarm, obilna kiša, olujno jugo, more 4 do 5, ponegdje u jačanju do 6.

U središnjoj Hrvatskoj u rano poslijepodne posvuda kiša koja će zatim polako prestati, a s jugozapada se očekuje i razvedravanje. Puhat će slab jugoistočni vjetar i bit će podjednako svježe kao danas iako će temperatura biti zamjetno viša. 

U zapadnoj Slavoniji padat će povremena kiša, a na istoku će se zadržati većinom suho. Razmjerno vjetrovito uz umjeren jugoistočnjak, temperatura osjetno viša nego danas, i do oko 20.

Slabljenje vjetra prema kraju dana

U Dalmaciji u rano poslijepodne još pljuskova, nerijetko i jakih uz grmljavinu te i dalje vrlo jako jugo. Kako dan bude odmicao, kiša će slabjeti, vjetar okretati na lebićadu, a zatim uz daljnje okretanje i slabjeti. 

Na sjevernom Jadranu sredinom dana još jedan val obilne kiše, a zatim se na moru očekuje prestanak kiše i kidanje naoblake te slabljenje vjetra. U gorju će kiša nastaviti padati, ali sve slabije. 

Nastavlja se kišno i svježe

I sljedećih dana u gorju se nastavlja kišno i svježe vrijeme. U središnjoj i istočnoj Hrvatskoj ipak bit će dosta suhih razdoblja, a nova se kiša očekuje u subotu te najvjerojatnije u ponedjeljak prijepodne nakon čega slijedi trajnije smirivanje. 

Na obali vrijeme bez bitnije promjene, dominirat će jako jugo, kiša će biti česta i obilna, a temperature se neće zamjetnije mijenjati.

Ipak, najneugodnija će, prema svemu sudeći, biti sljedeća 24 sata. Jugo će tući sličnom snagom, očekuje se najmanje još jedno dizanje mora, valovi umjereno jakog juga prelijevat će se preko obale. Ako ne morate, ne idite na put i nikako ne se ne poigravajte s grubim morem kao što su to danas neki pokušali!

 

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Reci što misliš!