Ostani doma
Novosti / Hrvatska

velika šteta

Poplave izazivaju kaos duž Jadrana! Dunja Mazzocco Drvar: 'Za ovakvo izrazito dizanje mora tri su razloga'

Poplave izazivaju kaos duž Jadrana! Dunja Mazzocco Drvar: 'Za ovakvo izrazito dizanje mora tri su razloga'
Vijesti.hr, Pixsell

Od orkanskog juga stradale su i brojne brodice koje je more izabacilo na obalu ili potopilo

Potop u Šibeniku

Obilna kiša popraćena jakim i olujnim jugom izazvale su poplave, koje su učinile veliku štetu uzduž jadranske obale, a šteta se zbraja od Istre kroz cijelu Dalmaciju.

Mareografska postaja u Splitu izmjerila je u 4,02 sata razinu mora od 1.515 metara iznad mareografske nule, to jest 91.1 centimetar iznad srednje razine mora. 

"To je najveća razina mora izmjerena od 1955. godine, od kada je ta postaja počela s kontinuiranim mjerenjima. Mareografska postaja Ploče je u 3,29 sati izmjerila razinu mora od 2.128 metara iznad mareografske nule, to jest 88.7 centimetara iznad srednje razine mora. To je najveća razina mora izmjerena od 2002. godine, od kada je ta postaja započela s kontinuiranim mjerenjima", priopćili su iz Hrvatskoga hidrografskog instituta.   

RTL-ova meteorologinja Dunja Mazzocco Drvar objasnila je zašto dolazi do ekstremnog podizanja mora.

"Ovakvo izrazito dizanje mora posljedica je kombinacije tri faktora, a svaki je od njih pojedinačno ovoga puta izrazito pojačan! Prvo je duboka ciklona u čijem središtu je tlak 995 hPa, s padanjem atmosferskog tlaka razina mora se diže. Drugo su redovne plima i oseka, i to izmjena dvije visoke i dvije niske vode u toku jednoga dana", kazala je meteorologinja Mazzocco Drvar.

Naglasila je i da je takvo stanje različito na različitim dijelovima Jadrana, što po intenzitetu, što po vremenu nailaska plime i oseke.

"Upravo ovih je dana taj astronomski utjecaj pojačan jer smo u fazi punoga Mjeseca. Treći razlog podizanja mora je jugo. More posljednja 24 sata kontinuirano prodire kroz Otrantska vrata u Jadran, iz kojega ta golema voda u ovakvim situacijama nema kako izaći", navodi Mazzocco Drvar.

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!