Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Tko ima što?

Imovina predsjedničkih kandidata: Škoro bogatiji od svih, Kolakušić? Iznenadit ćete se

U mandatu je stigla otplatiti kredit za stan, posjeduje stan u centru Zagreba od 106 m2, suvlasnica je kuće na Malom Lošinju...

Stalno se pitamo zašto je tolika navala na funkciju predsjednika države s obzirom na to da nema nikakve stvarne ovlasti ni u političkom ni u gospodarskom životu. Jedan od odgovora može se naći i u imovinskoj kartici Kolinde Grabar Kitarović prema kojoj se isplati pet godina primati jako dobru plaću, ne brinuti se o troškovima prijevoza, prehrane, kad ideš nekom u goste ne moraš trošiti na darove jer si, kao predsjednica ili predsjednik, sam po sebi dar, a kući se nikad ne vraćaš praznih ruku.

Neće se, naravno, nitko na tome obogatiti i zbrinuti svoje unuke, kao što se nije obogatila ni Kolinda Grabar Kitarović, ali da se nešto može staviti sa strane, može se.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Tako je usporedba imovine Kolinde Grabar-Kitarović prije i na kraju mandata pokazala da je čak 12 godina prije roka uspjela otplatiti jedan veliki kredit, a da je istodobno stigla i štedjeti te na kraju uštedjela i to priličan iznos koji bi mnogima bio bogatstvo. Ali bez brige, pročešljali smo i ostale kandidate, ima naravno i bogatijih, ali poput Kolinde Grabar Kitarović ni oni najbogatiji u svoju kampanju ne misle uložit svoj, nego tuđi novac. 

Uspjeli uštedjeti

Kad ste predsjednik, svi vas časte. Uz nekoliko protokola tjedno i ručak u uredu, troškovi života ne moraju biti visoki. Ali može se potrošiti. Sve u svemu predsjednica i prvi gospodin u ovih pet godina mandata uspjeli su uštedjeti.

Što ima Grabar Kitarović?

Godine 2015. Kolindu Grabar Kitarović plaćali smo 22.720 kuna, a onda joj je zbog poreznih izmjena plaća skočila na 24.376 kuna. Prije su ona i suprug imali štednju od oko milijun kuna, a sada ona iznosi više milijun i osamsto tisuća kuna. Razliku je dobila od NATO-a.

Tijekom mandata stigla je i 13 godina ranije otplatiti kredit za stan. Od imovine posjeduje stan u centru Zagreba od 106 kvadrata, suvlasnica je kuće na Malom Lošinju. Ima dionice. Na početku mandata imali su dva automobila, danas Kitarovići nemaju nijedan.

No troškove kampanje neće financirati sama. Organizirat će četiri donatorske večere u Zagrebu, Splitu, Osijeku i Rijeci, a razliku će podmiriti HDZ.

"Jedini kandidat HDZ-a je gospođa Kolinda Grabar Kitarović i u tom smislu je utemeljeno gotovo 600 stožera", kazao je glasnogovornik kampanje Kolinde Grabar Kitarović Zoltan Kabok. 

Što ima Milanović?

Zoran Milanović, prema zadnjoj imovinskoj kartici, posjeduje stan u Zagrebu od 127 m2, vrijedan gotovo dva milijuna kuna. Godine 2008. digao je kredit od 119.000 eura. Kad je izgubio izbore, otišao je u privatnike pa mu je tvrtka uprihodila 745.000 kuna, a radio je za minimalac od 3300 kuna. Ne želi otkriti koga je sve savjetovao.

Troškove kampanje platit će mu SDP, a nada se da će dobiti nešto novca i od donacija. Kandidati nisu dužni objaviti svoju imovinsku karticu dok ne pobijede na izborima. Mnogi misle da je to pogreška.

"To je nekakav minimum. Objava imovine i objava potencijalnih veza bila bi minimum pristojnosti u svakoj uređenoj zemlji. Nažalost, ne postoji zakonska obveza osim za one koji su već u mandatu", kazao je za RTL Direkt antikorupcijski stručnjak Zorislav Antun Petrović. 

Škoro bogatiji od svih

Pjevač Miroslav Škoro najbogatiji je od svih kandidata. Ima kuću i okućnicu od 826 m2 u Zagrebu, pola kuće u Tribunju. Tvrtke mu dobro posluju. Tako je ona za oganizaciju koncerata i proizvodnju vina ostvarila dobit od 1,7 milijuna kuna.  Suvlasnik je još dviju tvrtki koje također odlično posluju.

Škoro svoju imovinu ne skriva, a kampanju će financirati sam i od donacija. 

Pitanje je može li bogatstvo kandidata biti plus za birače? Amerikanci su među ostalim izabrali Trumpa jer su ga doživljavali kao uspješnog poduzetnika koji bi na isti način mogao voditi i zemlju. 

"Činjenica je da su i kod nas uspješni poduzetnici imali želju postati uspješni političari, ali javnost ih nije prepoznala. Nisu razmišljali na način, ako je pomogao svom poduzeću, mogao bi pomoći i nama. Kod nas je malo drukčiji efekt bio. Vidi, on ima, problem je ako ima previše", smatra direktor agencije Promocija plus Agan Begić.

Kolakušić najsiromašniji

Najsiromašniji kandidat među najpopularnijima je Mislav Kolakušić. Kao sudac zarađivao je nešto više od 9.000 kuna, a sada, kao zastupnik u Europskom parlamentu ima plaću od 35.000 kuna. Postane li predsjednik, tek tada će se znati koliko ima. U stožeru tvrde da nema ni za TV reklamu.

"Nemamo novca za plaćanje oglasnog prostora. Ne možemo voditi klasičnu promidžbenu kampanju sa sredstvima s kojima raspolažemo", ističe njegov voditelj kampanje Dražen Dizdar. 

Kandidati će u ovoj kampanji smjeti potrošiti najviše 8 milijuna kuna. A od fizičkih osoba smiju primiti najviše 30.000 tisuća kuna donacije. Nekad istaknuti donatori kampanja Ivica Todorić i Zdravko Mamić su u blokadi pa na njih ove godine kandidati ne mogu računati.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!