Ostani doma
Novosti / Hrvatska

MEDVED U RTL-u DANAS

'Imamo dokumente koji pokazuju da je srpska vojska provodila ekshumacije i premještala tijela'

Pitanje nestalih pitanje je svih pitanje, istaknuo je ministar branitelja Medved za RTL

Hrvatska obilježava 28. obljetnicu pada Vukovara, 65.000 građana iz cijele zemlje koračalo je u Koloni sjećanja, a tisuće ljudi odale su počast i žrtvama Škabrnje.

Vukovar su u ponedjeljak pohodili brojni političari, a među njima i ministar branitelja Tomo Medved, koji je u razgovoru za RTL Danas rekao kako je Vlada puno napravila za Vukovar i Vukovarce te da ne popušta po pitanju nestalih osoba.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Ministarstvo hrvatskih branitelja i ova Vlada na čelu s Andrejem Plenkovićem napravila velike iznimno velike iskorake u pogledu odnosa prema Vukovaru, prema najvažnijem datumu naše novije hrvatske povijesti. Podsjetit ću javnost da iduće godine 18. studenoga ulazi u kalendar državnih praznika", rekao je Medved.

VEZANA VIJEST

Dodao je kako je Vlada "usmjerila niz mjera prema svom gradu heroju". No mnogi, a među njima i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, tvrde da se ne procesuiraju krivci za ratne zločine.

"Naravno i u tom pogledu je Vlada napravila iskorak, oformirala je zaseban tim djelatnika MUP-a koji u suradnji s DORH-om intenzivno rade na pronalasku i porketanju postupaka protiv počinitelja kaznenog djela ratnog zločina. Istaknuo bih inapor koji ulažemo oko nestalih osoba, 386 žitelja Vukovara, branitelja i civilnih žrtava, još uvijek je nestalo", rekao je Medved.

Pitanje svih pitanja

Problem je suradnja sa Srbijom, s kojom nema previše komunikacije i koja ne dostavlja dokumente o nestalim osobama. No, ministar Medved tvrdi da i tu ima pomaka.

"Sustavno pristupajući ovoj problematici Vlada i Ministarstvo branitelja donijeli su zakon, a posjedujemo i dokumente koji jasno i dvosmisleno ukazuju da je srpska vojska nakon okupacije provodila ekshumacije na ovom području. To je bio djelatni sastav srpske vojske. U nekoliko mjeseci naših traženja jasno smo definiranih, s konkretnim datumima kad su pripadnici srpske vojske u sekundarne grobnice prebacivali tijela i to je ono što tražimo od Srbije i na tome ćemo inzistirati", kazao je dodajući da su od Srbije "tražili konkretne pokazatelje o postupanja konkretnih imena. Putem Ministarstva vanjskih poslova u posljednjih nekoliko mjeseci poslali smo nekoliko konkretnih naših traženja. Ovo je pitanje svih pitanja i tu nema popuštanja".

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!