Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Frontalni udar

Sindikati mijenjaju taktiku: Od utorka pa do ispunjenja zahtjeva štrajkat će sve škole!

Prosvjetari su u štrajku, prema cirkularnom modelu, već 26 dana

Iz poštovanja prema žrtvama Vukovara i Škabrnje danas su privremeno obustavljene prosvjetne štrajkaše aktivnosti. U mnogim osnovnim i srednjim školama palile su se svijeće i održavali prigodni programi. No, već sutra štrajk se nastavlja, i to u cijeloj Hrvatskoj. 

Sindikati obrazovanja u utorak štrajka u školama u cijeloj zemlji, a s frontalnim štrajkom nastavit će svaki dan do ispunjenja zahtjeva. Potvrdio je to za RTL predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenim u srednjim školama Branimir Mihalinec.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Šefovi sindikata u utorak će na konferenciji za medije u 10 sati predstaviti rezultate sindikalnog referenduma, a prema podacima predstavljenim prošli tjedan Vladina je ponuda odbijena s više od 95 posto. Također će detaljno pojasniti daljnju taktiku.

Posljednja ponuda Vlade je povećanje osnovice za 6,12 posto u 2020. godini te izrada analize plaća u javnom sektoru u čijem su okviru i koeficijenti.

Podsjetimo, prosvjetari traže povećanje koeficijenata složenosti poslova za 6,11 posto da više ne bi zaostajali za drugim javnim službama, a u štrajku su, prema cirkularnom modelu, već 26 dana.

Borba za dostojanstvo nema cijene

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec u ponedjeljak navečer poslao je pismo članovima sindikata vezano uz frontalni nastavak štrajka do ispunjenja zahtjeva poručivši kako je izuzetno važno snažno odgovoriti Vladi te da borba za dostojanstvo nema cijene.

"Središnji odbor našeg Sindikata i Veliko vijeće hrvatskih učitelja na današnjoj su zajedničkoj sjednici jednoglasno donijeli odluku o frontalnom nastavku štrajka od 19. studenog do ispunjenja zahtjeva.

Izuzetno je važno snažno odgovoriti Vladi Republike Hrvatske kako ne pristajemo na prijetnje, te da smo spremni boriti se za svoje zahtjeve i dostojanstvo do kraja. Borba za dostojanstvo nema cijene", istaknuo je Mihalinec u pismu koje je objavljeno na društvenim mrežama.

"Ukoliko budemo i dalje jedinstveni i odlučni, Vlada Republike Hrvatske bit će primorana ponovno sjesti s nama za pregovarački stol i ponuditi prihvatljivo rješenja", dodao je.

U pismu je ponovio kako će u utorak na konferenciji za novinare objaviti rezultate izjašnjavanja o posljednjoj ponudi Vlade.

Također, najavio je da sindikati planiraju aktivnosti u vrijeme zasjedanja Europske pučke stranke u Zagrebu i da će uskoro organizirati prosvjed u Zagrebu na jednom od gradskih trgova.

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!