Novosti / Hrvatska

ODLUKA JE NA ŠKOLAMA

Dani izgubljeni u štrajku bit će nadoknađeni za zimskih praznika? 'Vikendi su za druženje'

Dani izgubljeni u štrajku bit će nadoknađeni za zimskih praznika? 'Vikendi su za druženje'
Thinkstockphotos

Ministarstvo obrazovanja donijelo je model nadoknade i školama prepustilo odluku o tome kako će organizirati nadoknade nastave

Čini se da će nadolazeći zimski školski praznici biti žrtvovani u nadoknadi nastavnih dana izgubljenih u štrajku.

Danas je u čitavoj Hrvatskoj generalni štrajk u svim osnovnim i srednjim školama, a to je ujedno i punih sedam dana koje je svaki učenik u Hrvatskoj zbog štrajka izbivao s nastave. Ministarstvo znanosti i obrazovanja donijelo je model nadoknade i školama prepustilo odluku o tome kako će organizirati nadoknade nastave, hoće li to biti radne subote ili će se malo 'odgristi' od školskih praznika.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ravnatelji škola s kojima je razgovarao Novi list, skloni su ovom drugom rješenju, a ne radnim subotama jer vikendi, ističu, moraju djeci ostati za odmor i druženje s roditeljima.

''Subote ne dolaze u obzir. Roditelji vikende planiraju, i to je jedina prilika tijekom školske godine da budu s djecom kako im to odgovara'', rekao je Miše Kutleša, ravnatelj OŠ 'Brestje' iz Zagreba. Odluku, međutim, još nisu donijeli jer se čeka završetak štrajka kako bi se znalo koliko dana uopće treba nadoknaditi.

Na istom su tragu i u Udruzi srednjoškolskih ravnatelja, čija predsjednica Suzana Hitrec kaže kako se čeka završetak štrajka da bi se donijelo odluku o nadoknadi. Ona će se najvjerojatnije, smatra, donositi na razini županija, jer su u skladu s Odlukom o početku i završetku školske godine sva odstupanja na županijama, i usuglašavaju se s Ministarstvom: ''Da se radi o jednoj ili dvije radne subote to bi vjerojatno i prošlo, ali nagomilalo se dosta dana. U većem dijelu Hrvatske problem je prijevoz subotom što je dodatni argument protiv radnih subota''.

''Vjerojatno bi najmanje posljedica bilo kod nadoknada za vrijeme zimskih praznika, jer ljetne ne možemo dirati zbog državne mature'', kazala je čelnica udruge ravnatelja.
 

Mirjana Kurtović, ravnateljica splitske Zdravstvene škole koja je već počela subotom nadoknađivati dane štrajka, kaže kako je prošla radna subota bila iznimka, a ne pravilo: ''Da bi se moglo odraditi nadoknadu subotom, djeca moraju imati jedan čitavi dan u tjednu u kojem nisu imala nastavu. Kako kod nas u školi štrajka 20 nastavnika, prema satnici već znamo da će djeca danas, unatoč generalnom štrajku, imati barem dva ili tri sata''.

Nadoknada za vrijeme zimskih praznika i za nju je najbolji model, no podsjeća da svaka nadoknada koja dira školske praznike mora proći predviđenu proceduru: ''Prvo se o tome mora izjasniti školski odbor, pa županijski ured, a on onda dostavlja obavijest Ministarstvu znanosti i obrazovanja i od njega traži dozvolu. Produženje nastave u ljeto za srednje je škole neprihvatljivo jer, kaže, 'obara maturu', a učenici ove škole ljeti imaju i već ugovorenu praksu u trajanju od četiri tjedna: ''Kad štrajk završi, zbrojit ćemo koliko kojem razredu sati nedostaje, i tada donijeti odluku''.

Najgledaniji video

Category: 825 - 828

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!