Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Idu u štrajk

Roditelji djece s invaliditetom: 'Žele nas ušutkati, ali ovako dalje ne može. Cijele obitelji su se razboljele'

Roditelji djece s invaliditetom: 'Žele nas ušutkati, ali ovako dalje ne može. Cijele obitelji su se razboljele'
Thinkstock

Traže pravo na bolovanje i plaću umjesto socijane naknade jer su troškovi za osobe s invaliditetom iznimno visoki

Roditelji njegovatelji djece s invaliditetom najavili su prosvjed ispred Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Prosvjed će se održati 4. prosinca. Tražili su da se status njegovatelja regulira kao radni odnos prema smjernicama Zakona o radu.

"Roditelji njegovatelji sada primaju socijalnu naknadu za svoj rad. Želimo da to bude plaća kako bi bili kreditno podobni bankama da bismo mogli, primjerice, prilagoditi kupaonicu osobi ili djetetu s invaliditetom, kupiti auto ili osigurati krov nad glavom", kazala je za Vijesti.hr Sabina Lončar, predsjednica udruge Sjena.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Iznos te socijalne naknade je 2500 kuna. Od toga nitko ne može živjeti a posebice ne mi jer su troškovi koji proizlaze iz invaliditeta enormno visoki", pojasnila je Lončar i dodala:

"Želimo da roditelji njegovatelji mogu koristiti pravo na bolovanje. To pravo je samo mrtvo slovo u zakonu i nitko ga ne koristi obzirom da isti predviđa u slučaju bolesti roditelja smještaj djeteta u ustanovu. Želimo pravo na izbor hoćemo li mi biti njegovatelj svom djetetu ili raditi neki drugi posao. Isto želimo da i osobe s invaliditetom imaju pravo na izbor tko će im biti njegovatelj. Mi se godinama borimo za te stavke i godinama slušamo samo pusta obećanja. Bili smo na raznim sastancima s ministarstvom. Sutra opet idemo na sastanak od kojega jednako ne očekujemo ništa. Ti sastanci imaju jednu svrhu a ta je da nas se ušutka. Naše obitelji ovako više ne mogu živjeti. I sami su oboljeli jer pomoći nema niodkuda".

Osim toga, bore se i da se ta naknada ne ukine odmah nakon smrti smrti djeteta jer su istraživanja pokazala da je nakon smrti djeteta roditelju potrebno oko dvije godine da se vrati "ponovno u život". Lončar kaže da je njihov zahtjev da se roditelju dade šest mjeseci "za povratak" jer je to pravo koriste i oni roditelji koji koriste rodiljni dopust, kaže Lončar.

Inače, roditelji njegovatelji djece s invaliditetom prosvjedovali su s istim zatjevima 4. listopada, ali od silnih obećanja nije ispunjeno ništa.

Stoga su odlučili nastaviti svoju borbu, uz kako kažu dodatnu podršku brojnih udruga. 

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!