Ostani doma
Novosti / Hrvatska

'ODGAĐAMO SVE AKTIVNOSTI'

Štrajku u školama stiže potpora: Iz solidarnosti neće raditi ni Prva katolička osnovna škola

Štrajku u školama stiže potpora: Iz solidarnosti neće raditi ni Prva katolička osnovna škola
Pixsell

Potpora je tijekom utorka stigla i od Sindikata policijskih službenika koji također najavljuje štrajk

Situacija između prosvjetara i Vlade se zaoštrila, štrajka se u cijeloj zemlji do daljnjeg te se zasad može čuti više poruka podrške, no i onih koji se protive akciji sindikata i njihova članstva. Posljednje riječi potpore stižu iz Prve katoličke osnovne škole u Zagrebu.

"Djelatnici Prve katoličke osnovne škole u gradu Zagrebu podržavaju aktualna nastojanja ostalih prosvjetnih djelatnika za poboljšanje svojega društvenog statusa", stoji u priopćenju te se nastavlja:

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"S namjerom da svoju podršku javno izraze, ovog će se tjedna, počevši od srijede 20. studenog u dogovoru s osnivačem škole, održavati isključivo projektna nastava pod nazivom 'Što sveca čini svetim' koja je predviđena školskim kurikulumom, dok će se preostali obrazovni sadržaji - odgoditi. Također se odgađaju sve izvannastavne aktivnosti."

Podrška je tijekom utorka stigla i od Sindikata policijskih službenika koji također najavljuje štrajk. Nadalje, više od 30 organizacija civilnog društva izrazilo je podršku sindikatima zaposlenih u obrazovanju koji štrajkaju već 27. dan.

Smatraju da je najbolji interes djece upravo borba za dostojanstvo i bolji društveni status onih koji ih poučavaju. "Dobar obrazovni sustav ne može se održati, a pogotovo ne kvalitetno reformirati bez materijalnih ulaganja u koje se ubraja i povećanje plaća", smatraju nevladine organizacije.

Ocjenjuju da je obrazovani sustav zapušten, a reforma se temelji na naporu nastavnika.

Istodobno, ministrica obrazovanja Blaženka Divjak održala je izvanrednu konferenciju za medije na kojoj govori o općem štrajku koji su nakon 26 dana cirkularnog štrajka najavili obrazovni sindikati.

"Od početka štrajka pokušavala sam u nezavidnoj situaciji pomiriti dva prava: pravo na kvalitetno obrazovanje za djecu i pravo nastavnika da se bore za svoj materijalni status. Kao ministrica moram se brinuti i o učenicima i o učiteljima. Od danas to više nije moguće jednako pomiriti. Sustav je danas u potpunoj blokadi, to je rezultat igre moći. Ja u takvom sustavu ne želim djelovati", poručila je. Neću se svrstati na stranu jednih ili drugih", poručila je Divjak.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!