Ostani doma
Novosti / Hrvatska

zahtjevni radovi

Obnova Medvedgrada u punom jeku: Otkrivamo kada će poznata utvrda zasjati u novom ruhu

Ovo je treća rekonstrukcija Medvedgrada od 1979. godine

Medvedgradska utvrda i Oltar domovine više od godinu dana zatvoreni su za posjetitelje. Traje obnova cijelog kompleksa, renoviraju se zidine, ali i unutrašnjost kula i medvedgradskih palasa.

Koliko će još posjetitelji morati čekati za posjet i što će im Medvedgrad novo ponuditi, provjerila je naša ekipa.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Radimo prema uputama Zavoda za zaštitu spomenika koji je odlučio da se neće mijenjati niti veličina niti visina niti struktura objekata jer bi to izazvalo mnoge stručne rasprave", rekao je Ivo Vranjicanglavni projektant rekonstrukcije Medvedgrada

Kapela svetog Filipa i Jakova već je dobila novu šindru, obnovljen je dio zidova, a popločavaju se i vanjski prostori.

"Vrijednost projekta je nešto više od 37 milijuna kuna, a financira se na razini prihvatljivih troškova koji su 29 milijuna kuna, odnosno 80 posto iz sredstava EU-a", kazala je ravnateljica Parka prirode Medvednica Marina Popijač.

Obnova je iznimno zahtjevna jer treba paziti na svaki detalj. Kako bi ispitali kvalitetu hidroizolacije, izvođači su na vrhu južne kule više od 20 dana držali vodu. Izazov je i pronaći materijale za obnovu. 

"Nakon što su počela zatvaranja zagrebačkih kamenoloma alternativa je pronađena u kamenu iz BiH, s područja Bihaća koji ovdje djelomično koristimo za dijelove koji nam nedostaju", rekao je Stipe Tutiš iz Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode.

Majstori rade teške restauratorske radove, treba sve ukomponirati kao da je rađeno prije 200, 300 godina.

Iako se čini da ovi majstori rade jednostavno fugiranje, nije sve kako izgleda na prvi pogled. 

Ovo je treća rekonstrukcija Medvedgrada od 1979. godine, a radovi bi trebali biti gotovi krajem studenog iduće godine.

Nakon radova, južnoj kuli bit će prikaz prirodnog bogatstva Medvednice, u velikom palasu povijest Medvedgrada.

"U malom palasu će pak biti prikaz srednjovjekovne kuhinje, jedna vrsta smočnice gdje će posjetitelji moći vidjeti kako se hrana pripremala, koji recepti su se pripravljali, koji pribor i začini su se koristili u to vrijeme", kaže Andrea Kostelić, djelatnica Medvedgrada.

U veljači bi trebali biti gotovi građevinski radovi, potom slijedi uređenje postava utvrde koja stoljećima bdije nad Zagrebom pa će i priče o Celjskim grofovima, Gregorijancima, Crnoj Kraljici, kletvama, ali i one o nikad pronađenom blagu, zasjat u novom ruhu.   

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!