Novosti / Hrvatska

sindikati s divjak

Ministrica Divjak predložila plan za osmaše i maturante, o ostavci poručila: 'Ja svoj posao radim dobro!'

Ministrica Divjak rekla je da ostavku ne namjerava dati i da ostaje kod svojih izjava

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak održala je sastanak s prosvjednik sindikatima o nadoknadi nastave i organiziranju nastavka školske godine. 

"Složili smo se da će problem biti veći svakim danom. Svjesni smo toga. Ali Vlada je ta ne želi riješiti problem - nema pregovora, nema razgovora, nema naznaka da štrajk može prestati. Ljudi koji su stvarno odgovorni, koji se brinu za djecu su bili ovdje, ali ne i pravobraniteljica za djecu. Toliko joj je stalo", rekao je Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama nakon sastanka. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak također je prozvala pravobraniteljicu za djecu koja se, kako je istaknula, nakon zabrinutog pisma nije pojavila. Divjak je rekla da je ona otkazala svoj put u Berlin kako bi se problem riješio.

„Moramo biti zreli i odrasli i znati za koga postoji ovaj sustav i koliko košta ako se ne isporuči kvalitetno obrazovanje. Razgovarali smo o rješenjima koja se mogu staviti na stol uz nadoknadu nastave. Najugroženiji su maturanti i osmaši. Preložila sam da se nastava za osmaše i maturante održava, kako se ne bi pomicala matura. Sindikati na to nisu pristali. Razgovarali smo o tome da se svi scenariji razrađuju, pa i onaj da nadoknada bude na praznicima. U ovoj situaciji teško je reći koji su dobri, a koji loši. Ja sam dio rješenja, a ne dio problema“, rekla je Divjak nakon sastanka dodavši da je razgovarala jučer i s premijerom.

Na optužbe ministra Josipa Aladrovića koji ju je prozvao za nekolegijalnost, nakon što je poručila da je sustav u blokadi i da ne želi sudjelovati u igrama moći između sindikata i premijera, Divjak je odgovorila: „Gledajte, istina ponekad boli. Nema smisla ukopavati se u rovove i onda se prepucavati, dobacivati… Ja svoj dio odgovornosti preuzimam, u sklopu Vlade. Ne mogu sindikatima predložiti nešto za što nemam odobrenje Vlade."

Na pitanje hoće li dati ostavku, rekla je da je konstruktivna i konzistentna te da ostaje kod svojih izjava:

„Tako dugo dok vidim da se mogu riješiti problemi, da imamo bolje obrazovanje, ja sam ovdje. Ja svoj posao radim dobro. A u rovove se neću svrstavati."

Prije sastanka Branimir Mihalinec je komentirao izjavu ministrice koja je digla veliku buru. 

"Moram ispraviti ministricu - ovo nisu igre moći već zlouptreba moći od stane predsjednika vlade na način da kažnjava učenike, roditelje i cijeli obrazovni sustav svojim nedjelovanjem. Premijer već mjeseci i pol ne želi razgovarati već zastrašuje zaposlene u sustavu obrazovanja", rekao je Mihalinec. 

Ministrici Divjak oštro je u RTL-u Danas odgovorio ministar rada Josip Aladrović poručivši da je njezin potez nekorektan jer probleme u svom resoru prebacuje na druge. 

U današnjoj akciji "Potrubi za obrazovanje" sindikalni aktivisti na raskrižjima od Sheratona do Arene od 13 do 14 sati stajat će s transparentima pozivajući sudionike u prometu da ih podrže. Članovi sindikata prosvjedovat će na raskrižjima i u drugim dijelovima Hrvatske.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Najgledaniji video

Reci što misliš!