Novosti / Hrvatska

OSOBNA PRIČA

Emotivni i iskreni istup Blaženke Divjak: 'Majka sam koja je svoju kćer posvojila i bilo je teško...'

Dječaka Mladena zanimalo je zašto ima toliko djece u domovima za nezbrinutu djecu

Kako bi se djeca sigurno kretala internetom i društvenim mrežama, nužno je educirati i njih i njihove roditelje, a u tome ih mora štititi i država, poručeno je sa zajedničke sjednice djece i saborskih zastupnika koja je održana u sabornici u povodu 30. obljetnice UN-ove Konvencije o pravima djeteta.

Događaju je nazočila i ministrica obrazovanja Blaženka Divjak. Ispričala se što je zakasnila dvadesetak minuta.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Bila sam na konzultacijama sa sindikatima, pokušala sam pronaći rješenje za vas ovdje, osmaše i maturante, da barem vama bude osigurana nastava. Moj prijedlog nije prihvaćen", izjavila je Divjak.

Potom su učenici, kao gosti u Saboru, nastavili postavljati pitanja i najčešće su bila upućena ministrici. Tako je dječak Mladen upitao zašto je toliko djece po domovima za nezbrinutu djecu.

"Mislim da ta djeca trebaju obitelj i podršku. U domovima nemaju nade, nakon 18. godine prepuštena su samima sebi", rekao je Mladen.

Ministrica Divjak istupila je i podijelila osobno iskustvo.

"Znate što je lagano? Usvojiti konvencije i poslati parole. Lagano je čak i lakonski odgovoriti. Znate što je teško? Teško je stvari mijenjati. Sad ću vam reći svoje osobno iskustvo jer ste vi ovdje bili hrabri i podijelili svoje", kazala je ministrica i nastavila:

"Ja sam majka koja je svoju kćer posvojila i kao što je to bilo teško prije 20 godina, jednako je teško i danas. Stvarno nismo puno napredovali u tome. Nismo osigurali, ne samo da dijete ima obitelj u smislu udomiteljske obitelji, nego i posvojiteljske. Ako nešto moramo naučiti, mislim da stvarno moramo staviti jasan cilj pred sebe i odrediti što izmijeniti."

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!