Novosti / Hrvatska

NEDOPUSTIVO IGNORIRANJE

Komadina: 'Vrijeme je da Vlada prihvati barem dio zahtjeva učitelja'

Komadina: 'Vrijeme je da Vlada prihvati barem dio zahtjeva učitelja'
Pixell

Za štrajk nisu odgovorni učitelji nego Vlada, poručio je primorsko-goranski župan

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina u četvrtak je ocijenio kako za štrajk nisu odgovorni učitelji nego Vlada, ističući kako je vrijeme da Vlada prihvati barem dio njihovih zahtjeva kako bi se štrajk zaustavio.

"Ovo ignoriranje je nedopustivo i vrijeme je da se stane tome na kraj, da Vlada prihvati barem dio zahtjeva", rekao je Komadina i dodao kako smatra da su sindikalni zahtjevi realno utemeljeni.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Komadina je spomenuo štrajk prosvjednih djelatnika uoči sjednice Skupštine Primorsko-goranske županije te inzistiranje profesora i učitelja na povećanju plaća, ocijenivši da za štrajk nisu odgovorni učitelji nego Vlada.

Integrirati učitelje u koeficijente državnih službenika

"Kao što smo mi prihvatili državnu upravu, integrirajući u koeficijente javne uprave, tako i oni moraju integrirati učitelje u koeficijente državnih službenika", poručio je Komadina. Na pitanje što ako to tako ne bude i ako to budu trebale preuzeti županije odgovorio je kako štrajka ne bi ni bilo da su to preuzele županije.

Skupština Primorsko-goranske županije na sjednici u četvrtak prihvatila je konsolidirani proračun za sljedeću godinu od milijardu i 320 milijuna kuna. Proračun je za 388 milijuna kuna veći od ovogodišnjeg i najveći je do sada, a prihvaćen je s 25 glasova za, 12 suzdržanih i 7 glasova protiv.

Najveći dio, tri četvrtine proračuna, namijenjeni su zdravstvu i školstvu.

U proračun je ove godine prvi puta uvršteno i preuzimanje poslova državne uprave, s oko 130 zaposlenika, a vijećnici su prihvatili i odluku o sklapanju sporazuma s Vladom o preuzimanju državnih službenika i namještenika,, dokumentacije, opreme i sredstava za rad, kao i odluku o ustroju i sistematizaciji radnih mjesta u županiji.

Županijski proračun za 2020. realan, održiv i zdrav 

Komadina je ocijenio da je proračun za 2020. realan, održiv, zadan i 'zdrav', naglasivši da pokriva"preuzimanje ureda državne uprave i održava sve kapitalne projekte i programe.

Dio vijećnika smatra pak da proračun ide u krivom smjeru, da bi trebao biti više usmjeren prema malom i srednjem poduzetništvu, da bi bilo bolje "pripojiti" županiju državnoj upravi te da se previše izdvaja za plaće, ali i da bi više trebalo izdvojiti za neke zdravstvene ustanove.

 

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Najgledaniji video

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!