Ostani doma
Novosti / Hrvatska

DO POSLA PREKO VEZE

Hrvatska među najgorima u EU: 'Mislim da su u obitelji svi zaposleni preko veze. Sramotno je reći...'

Plaćanje ispod stola, neučinkovito sudstvo, dobivanje posla preko veze - redovno je stanje, ako se pita Hrvate

Hrvatska je među najgorim zemljama Europske unije po percepciji i kontroli korupcije. Tome u prilog ne idu primjeri poput putovanja premijera i HDZ-ova izaslanstva u Helsinki, o čemu će za dva tjedna raspravljati središnje europsko antikorupcijsko tijelo. 

Iako je dojam građana da se razina korupcije povećala unatrag tri godine, u tjednu svijesti o prijevarama i korupciji stručnjaci kažu - nije sve tako crno.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Plaćanje ispod stola, neučinkovito sudstvo, dobivanje posla preko veze - redovno je stanje u zemlji, ako se pita Hrvate

"U mojoj obitelji su mislim svi zaposleni nepotizmom, tj. preko veze. Malo je sramotno to reći, ali da", rekla je Marijana iz Zagreba.

"Ono, zapošljavanje preko veze sam, naravno, čuo najviše u javnom sektoru, u jedinicima zdravstvene zaštite, po bolnicama", kazao je Marin iz Zagreba.

Takav je dojam za većinu. Je li i stvarnost takva - predsjednik GRECO-a, središnjeg europskog antikorupcijskog tijela kaže da nije.

"Situacija nije tako kako se često govori skandalozna, sumračna i depresivna. Razlog tome je što je broj onih koji su korupciju iskusili ili to javno rekli puno manji", rekao je predsjednik Skupine država protiv korupcije Vijeća Europe Marin Mrčela.

"Treba ohrabriti one koji žele prijaviti korupciju"

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković kazao je kako "treba ohrabriti sve one koji žele prijaviti. Treba sve to analizirati... ono što dolazi iz policije... da je to teško, teško je". 

No, kakva je poruka javnosti ako MUP zbog sumnje u otkrivanje teškog prekršaja drugog čovjeka policije Josipa Ćelića smjenjuje - zadarskog policajca? Jedan od alata za borbu protiv korupcije jest novi Zakon o zaštiti zviždača. Je li zaživio tek treba vidjeti. Uzor svima trebali bi biti visoki dužnosnici - s kojima sve više posla ima Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa.  

"Nije lako raditi, nikad i nije bilo, vjerojatno, ali doista prepreke i komentari na koje nailazimo su, onako, neugodni", objasnila je predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković.

Izvještaj o Hrvatskoj pred GRECO-om će biti za dva tjedna, kao i slučaj ''Helsinki'', zbog čega im se Povjerenstvo obratilo. 

"Mi kad ocijenimo stvarno stanje, onda izdajemo preporuku, država je dužna provesti preporuku, ne samo što je dužna nego zato što je to pristojno", kazao je Mrčela.

"Činjenica je da ih ništa ne obvezuje, ali s druge strane imamo ulazak u Schengen, koji nam je nešto što želimo postići, a onda moramo jačati Povjerenstvo. Sigurno ga nećemo jačati tako da ne poštujemo Zakon o sprječavanju sukoba interesa i da nismo transparetni", objasnila je Novaković.

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!