Ostani doma
Novosti / Hrvatska

TRAŽEN U EUROPI

Hrvatska ove godine neće izvoziti deliciju po kojoj je prepoznatljiva?! Problem je u novcu...

Baranja je odavno prerasla vlastite potrebe pa se bez klaonice ne mogu širiti

Zbog novaca veliki problem u Baranji! Neće biti dovoljno za izvoz jednog od najpoznatijih hrvatskih proizvoda s oznakom zemljopisnog podrijetla - baranjskog kulena. 

Naime, kulen je odavno prerastao tavane i pušnice. Tražen je na europskom tržištu, no jednostavno ga se ne može proizvesti više jer u Baranji - nema niti klaonica niti komora za skladištenje.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Dug je proces za njegovo pravljenje, čak pet mjeseci. Jer pravljenje baranjskog kulena je gotovo umjetnost i znanost, pa ako nemate uvjete, komore za sušenje i sazrijevanje - može se dogoditi da sav trud oko ove delicije bude uzaludan.

Proizvođači svojim kupcima žele ponuditi samo najbolje, trebaju, prvo i osnovno, klaonicu, jer najbliža je udaljena više od 50 kilometara.

"I mi bi da se što prije napravi pa da proizvedemo sto tona i tisuću tona suhog kulena. Imamo tržište za njega", kazao je Stevo Mlinarević, proizvođač baranjskog kulena.

Izgradnja klaonice značila bi radna mjesta, a uz to ide i pakirnica, komora za sazrijevanje kulena i ostalih proizvoda. No kulen je delicija koju su prepoznali i Europa i svijet, a ima i oznaku zemljopisna podrijetla, jer uz to što je autohtoni proizvod, u njega ide samo najkvalitetnije meso.

Baranja je odavno prerasla vlastite potrebe pa se bez klaonice ne mogu širiti, a mnogi europski kulenoljupci propuštaju prepoznatljive mirise, boje i okuse.

Sezona kolinja je pred vratima. Samo se čeka izgradnja infrastrukture koja će omogućiti da se vrhunski hrvatski proizvodi nađu i na europskim stolovima.

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!