Ostani doma
Novosti / Hrvatska

PROGNOZA DUNJE MAZZOCCO DRVAR

Kao da kiša i magla nisu dovoljni: 'Jugo će na mahove dosegnuti 95 kilometara na sat'

Najviše kiše očekuje se upravo u obliku pljuskova na dalmatinskim otocima

Glavna meteorološka pitanja ovih dana su - hoće li se i kad magla razići i hoće li biti dijelova Jadrana koji će ostati suhi. Odgovor na prvo je jasan, većinom se jest razišla, ali tek što je zašlo sunce, stvarat će se opet. Što se kiše tiče, jasno je da će je biti još u većini primorskih krajeva, suhi bi mogli ostati samo dijelovi srednje i južne Dalmacije, i to osobito u oblanom dijelu dok su pljuskovi izgledniji na otocima.

I sutra slično, najviše kiše očekuje se upravo u obliku pljuskova na dalmatinskim otocima, ali i na riječkom području te u Istri. Na kopnu će i subota početi maglom koja će u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj mjestimice smanjivati vidljivost na nekoliko desetaka metara, a prema sredini dana očekuje se razvedravanje i nekoliko sunčanih sati. U Podunavlju i Podravini će puhati slab do umjeren jugoistočni vjetar, na moru jugo s udarima do oko 95 kilometara na sat. Upravo zbog vjetra bit će hladnije nego danas iako se to po temperaturama ne bi reklo!

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Baš tako, ima dana kad je vrijeme na kopnu i na moru doista jako različito. I najčešće se radi o vjetru ili o kiši, no danas smo imali zanimljive razlike u vidljivosti. Kopno se probudilo u gustoj magli, vidljivost je u Pokuplju i Posavini bila svega dvadesetak-tridesetak metara, na području grada Zagreba oko 100 metara. Na moru, unatoč jugu koje zna donositi i velike količine vlage, ipak sasvim drugačija priča, vidljivost većinom 25 do 45 kilometara, s Visa čak 70 kilometara što odgovara udaljenosti do Palagruže.

I sutra će ujutro biti slično! U unutrašnjosti se ponovno očekuje jutarnja magla, češća i gušća u središnjoj Hrvatskoj. Hladno uz 3 do 8 Celzija. Na moru i dalje promjenjivo s povremenim pljuskovima koji se očekuju ponajprije nad otocima i to duž gotovo cijele obale, te na Kvarneru. Još više i još izraženiji jugoistočnjak, na moru umjereno jugo.

Sunce će se sutra probiti ranije nego danas, poslijepodne u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj barem djelomice sunčano. Uglavnom bez vjetra uz dnevnu temperaturu oko 12 Celzija.

Na istoku opet vjetrovitije, a najjači se jugoistočni vjetar očekuje u Podunavlju i Podravini. Kao i danas, bit će popodne dosta sunčanog vremena. Temperatura slična kao danas, ali će zbog vjetra biti hladnije.

Na jugu još nestabilno, i dalje su mogući povremeni pljuskovi, čak i jače nestabilnosti kao što su grmljavina i pijavice, i to češće na otocima. Jugo će biti jače, na otvorenom moru na mahove i olujno. Temperatura još viša nego danas, ali će zbog vjetra biti osjetno hladnije.

Na sjevernom Jadranu i u gorju nema spomena vrijedne promjene u odnosu na današnje vrijeme. Kiša će biti sve rjeđa, ali je još moguća na cijelom području, a osobito u kopnenoj Istri i u Lici. Jugo, na Kvarneriću s olujnim udarima.

I u nedjelju ujutro magla, ali će danju biti još više sunca nego u subotu. Suho, a kiša će ponovno biti češća početkom novog tjedna. Jutra će biti hladna, danju svježe, a nova južina stiže sredinom tjedna.

Na moru svakako izdvaja ponedjeljak kada će prolazna bura donijeti predah od kiše. Promjenjivo se vrijeme nastavlja već u utorak, a ide i nova južina!

I za sutra je DHMZ izdao upozorenja, i opet ponajprije zbog magle koja će smanjivati vidljivost na manje od 100 metara. Oprez je svakako potreban u prometu, ali i u plovidbi jer će jugo sutra na mahove dosegnuti 95 kilometara na sat pa je velika šansa da će i neke brodske i katamaranske linije opet biti u prekidu!

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!