Novosti / Hrvatska

RTL Dosje

Slučaj koji je uzdrmao MUP: Ćelić bez sankcija, suspendiran policajac kojeg sumnjiče da je dao snimku

Slučaj koji je uzdrmao MUP: Ćelić bez sankcija, suspendiran policajac kojeg sumnjiče da je dao snimku
vijesti.hr

Donosimo presjek cijelog slučaja 'Ćelić' koji se u posljednji mjesec dana pretvorio u jednu od najvećih afera u MUP-u

Vijest koja je obilježila tjedan svakako je suspenzija zadarskog policajca Dragana Števanje koji se u petak prvi put obratio javnosti. Riječ je o policajcu kojeg je MUP suspendirao jer sumnja kako je upravo on RTL-u dostavio snimku jurnjave drugog čovjeka policije, Josipa Ćelića, kojeg policija nije sankcionirala. 

Naša reporterka Ivana Ivanda Rožić u RTL Dosjeu donosi presjek cijelog slučaja ''Ćelić'' koji se u posljednjih mjesec dana pretvorio u jednu od najvećih MUP-ovih afera. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Sve je počelo snimkom iz ožujka na kojoj se vidi kako Josip Ćelić, silaskom s autoceste prvo vozi po propisima, potom ubrzava pa pretječe i u jednom trenutku vozi čak do 166 kilometara na sat u naseljenom mjestu gdje je ograničenje 50 km/h. Presretači ga zaustavljaju i policajci ispisuju prekršajni nalog. Ćelić ga potpisuje i tu sve staje jer je, kako doznajemo, tražio da se njegov slučaj ne bilježi u informacijski sustav MUP-a. 

VEZANI ČLANCI

Na naš upit zadarska policija prvo nas je demantirala tvrdeći da je Ćelić kažnjen:

'Zbog počinjenog prekršaja prekoračenja brzine vozaču je izdan prekršajni nalog na novčani iznos od 5.000,00 kuna i predložena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije na tri mjeseca.'

No, RTL odmah doznaje kako je policija Ćeliću brzinski kaznu ispisala tek nakon našeg upita.
  
Na naš upit je li istinita informacija do koje je došao RTL da je Josipu Ćeliću tek nakon našeg upita ispisan prekršajni nalog za tu kaznu, glavni ravnatelj policije Nikola Milina je u listopadu odgovorio:

"Dakle, ja ću vam sada reći da zato i jest oformljen stručni tim da se sve činjenice utvrde o konkretnom postupanju policijskih službenika u tom događaju kao i sve okolnosti vezane uz počinjenje tog prometnog prekršaja"

MUP se odmah dignuo na noge. Josip Ćelić prekršaj priznaje, ali negira  zataškavanje: 

"Ako se na bilo koji način to dokaže, ja sam spreman preuzeti kompletnu odgovornost, ali odlučno to ovog trenutka demantiram", izjavio je Ćelić idući dan nakon objave snimke.

(Ne)očekivani obrat

Međutim, tri dana kasnije dolazi do obrata.

"Gospodin Ćelić i gospodin Car podnijeli su ostavke, odnosno zahtjev za razrješenje sa svojih dužnosti", predočio je tada javnosti ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Stručni tim otkrio je niz nepravilnosti. Ćelić nije sankcioniran na vrijeme. Tri minute nakon prekršaja evidentiran je i telefonski kontakt s načelnikom zadarske policije. Ali je otkriveno i novo nesankcioniranje i to načelnika krapinsko-zagorske policije Darka Cara. Ravnatelj policije na izvanrednoj konferenciji poručio je tada kako ni za što od toga nije znao.

"Prva saznanja sam imao upravo, dakle, iz upita iz vaše medijske kuće", kazao je Milina.

Važnije pronaći krticu nego sankcionirati krivce?

Nakon smjena u vrhu policija traži krticu u svojim redovima: tko je odao tajnu da je Ćelić učinio teški prekršaj koji nije sankcioniran?  

"Tvrdim da su sami sebi uskočili u usta jer ako je službena tajna o prekršaju gospodina Ćelića, onda to potvrđujne tezu da se sve pokušalo zataškati", kazao je u petak na konferenciji za novinare Branko Šerić, odvjetnik suspendiranoga zadarskog policajca.

Cijeli slučaj je iznenadio i struku.

Na upit je li za njega sporna snimka Josipa Ćelića službena tajna, Ante Letica,
bivši šef operative SOA-e, kazao je kako misli da to ne bi trebala biti službena tajna.

"Mislim da ne, ali sigurno postoji određeni stupanj povjerljivosti prema pismenima koja nastaju radom policije", mišljenja je Letica.

Suspendirani policajac: ''Sa snimkama presretača nemam veze i nisu u mojoj domeni''

Nakon što su svi nagađali tko je taj suspendirani policajac, odvjetnik i sindikat doveli su ga na konferenciju za novinare:

"Dobar dan. Ja vas sve skupa pozdravljam. Ja ću vam se sada svima skupa predstaviti. Dragan Števanja", predstavio se u petak suspendirani policajac.

Kao pomoćnik načelnika postaje Prometne policije poručio je kako sa snimkama presretača nema nikakve veze niti su u njegovoj domeni.

"Kako biste se vi osjećali da znate da ništa niste napravili, da ste udaljeni s posla, a da netko drugi radi?", upitao je Števanja.

Njegov odvjetnik Branko Šerić od prvog dana poručuje isto: "Števanja je suspendiran samo zato što je pao na poligrafu na koji uopće nije trebao ići zbog zdravstvenih problema. A u doticaju sa snimkom moglo je biti više od 20 osoba".

Istaknuo je kako ostali nisu bili na poligrafu.

"Zašto na poligraf nije išao onaj tko je tvrdio da nema zataškavanja, a sad imamo rješenje gdje se radi o službenoj tajni? Onda je prvi onaj počinitelj prekršaja trebao ići na poligraf", kazao je Šerić pojasnivši kako misli da je prvi na poligraf trebao ići Ćelić.

Dragan Števanja trenutačno je udaljen iz službe. Oduzeta mu je značka, oružje i streljivo. 

Policija ga sumnjiči za odavanje službene tajne, a u USKOK koji o svemu očito provodi izvide, pozvan je kao svjedok.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!